Risotto med jordärtskocka

Publicerat:
2019-06-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 6-10jordärtskockor
- 6msksmör
- 2mskolivolja till stekning
- 2schalottenlök, mellanstora
- 2klyfta(or)vitlök
- 200grisotto
- 2dlvatten eller grönsaksbuljong
- ½dlvitt vin
- 4mskolivolja till servering
- ½citron, saften
- svartpeppar, nymalen
- 40gpecorino
- ärtskott till garnering
Så lagar du
1. Börja med jordärtskockspurén: Rensa och skala 8 jordärtskockor spara två till till fritering, och koka dem möra. Spara en kokt skocka till garnering.
2. Mixa 7 kokta skockor och smör till len smet med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
3. Gör risotton: Fräs schalottenlök och vitlök lätt i olivolja. Tillsätt risottoris och fräs i ytterligare ½ minut. Tilsätt vatten eller grönsaksbuljong.
4. Låt småkoka i 7-8 minuter. Tillsätt därefter puré och vitt vin. Låt koka ihop ca 15 minuter. Riset ska ha lite tuggmotstånd.
5. Smaka av med citron, salt och peppar.
6. Hacka den sparade, kokta skockan i fina bitar och rör ner i risotton.
7. Fritera tunna skivor av de ännu ej tillagade skockorna i olja i en kastrull till krispiga chips. Låt rinna av på hushållspapper och alta lätt.
8. Servera risotton på tallrik med finriven pecorino, chipsen, ärtskott och en skvätt olivolja.