Risotto med nyskördade grönsaker

Ingredienser
4portioner
Risotto
- 1gul lök
- 1vitlöksklyfta
- 2 ½dlrisottoris (vialone nano eller arborio)
- 3msksmör
- 1 ½dlvitt vin
- 4dlvatten
- ca 1dlfärska spritade ärtor
- 1 ½dlnyriven parmesan
- ½tskvitvinsvinäger eller pressad citron
- salt och peppar
Rostade grönsaker
- 4små betor
- 12små morötter, gärna i olika färger
- 1fänkål
- 2färska lökar, gul eller röd
- 200gpumpa, t ex myskpumpa
- 3kvist(ar)färsk dragon
- 2mskraps eller olivolja
- saften av ½ citron
- salt och peppar
Tomatsås
- 2vitlöksklyftor
- 1citron, saft och lite rivet skal
- 2kvist(ar)färsk timjan
- 2kvist(ar)färsk oregano
- 3mskgod olivolja
- ca 300gfärska tomater i olika storlekar
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Risotto
1. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs lök, vitlök och risottoris i 2 msk smör. Rör om så att det inte får färg. När riset har blivit lite genomskinligt häller du på vinet och låter det koka in i ungefär en minut.
2. Späd riset med vatten, lite i taget, och håll det småkokande under ständig omrörning tills det är al dente, mjukt med en spänstig kärna (beroende på rissort tar det 18–20 minuter).
3. Tillsätt parmesanost, ärtor, vitvinsvinäger eller citron och rör om. Klicka i resten av smöret och salta lite om det behövs. Ta gärna några varv med pepparkvarnen.
Rostade grönsaker
1. Tvätta och skala grönsakerna. Skär ner alla grönsaker i grova bitar och lägg i en ugnssäker form. Häll över olivolja, färska kryddor, salt och peppar.
2. Rosta grönsakerna i het ugn på ca 240 grader tills de har fått vacker färg. Rör runt då och då.
3. När grönsakerna är vackert rostade, ta ut dem, pressa över citronsaft och servera tillsammans med risotto och tomatsås.
Tomatsås
1. Riv eller hacka vitlöken fin och lägg i en kall stekpanna tillsammans med alla andra ingredienser. Krossa tomaterna i pannan med en sked i grova bitar.
2. Hetta upp tills det börjar koka. Ta av från värmen och smaksätt med salt och nymald svartpeppar.