Risotto Milanese med saffran, hummer och räkor

Publicerat:
2021-11-04Tillagningstid:
Här är vår variant på en riktigt god risotto. Det är dödssynd i Italien att blanda parmesan och skaldjur. Men grymt gott är det likväl! Det kan väl aldrig bli fel med hummer?
Ingredienser
4portioner
- 400grisottoris, arborio eller carnaroli
- 1literhummerfond (vatten + koncentrat går bra)
- 1gul lök eller 2 schalottenlökar
- 2vitlöksklyftor
- ½dlolivolja
- 1selleristjälk
- 2paketsaffran
- 2dlvitt vin (gärna torrt)
- ca 75griven parmesanost
- minst 30gosaltat smör
- 1hummer, köttet
- 100gskalade räkor
- 1dlvispgrädde
Så lagar du
- Värm upp fonden i en kastrull.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den i olivoljan på medelvärme i en vid kastrull eller gryta tills den blir genomskinlig. Skölj och finhacka sellerin. Tillsätt selleri och saffran och fräs med löken.
- Häll i riset, låt det puttra lätt några minuter under omrörning och se till att det inte får färg. Det ska bli genomskinligt.
- Höj värmen, tillsätt vinet och rör om tills det i princip har avdunstat.Sänk till medelvärme och börja mata i fonden lite i taget, 1–2 deciliter, och rör om. Du måste ge kärlek till en risotto om den ska smaka bra, låt det ta sin tid. Rör, rör, rör!
- När hela fonden är tillsatt efter ca 15 minuter, smaka av med salt och peppar och testa tills du får den kärna du vill ha i riset. Det ska vara tuggmotstånd!
- Ta kastrullen från värmen, tillsätt parmesanost och smörklickar. Här finns egentligen inget mått, smaka av och kör tills du skäms!
- Tillsätt räkor och grovhackade bitar av hummerköttet, runda av med att vända ner lätt vispad grädde.