Risotto på kungskrabba

Publicerat:
2016-02-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- ca 7 ½dlgrönsaksbuljong
- 1mskolivolja & 1 msk smör till stekning
- 2stschalottenlökar
- 1liten fänkål
- 300garborioris
- 2dlvitt vin
- 250gkött från kungskrabba, märkt med MSC, ASC eller Krav
- 1-2msksmör
- 75griven parmesanost
- rivet skal och saft från 1 citron
Till servering
- 3-4skiva(or)ljust surdegsbröd
- fänkålsdillen (topparna av fänkålen)
Så lagar du
1. Skala och hacka lökarna fint. Strimla fänkålen och lägg undan fänkålsdillen.
2. Koka upp buljongen i en kastrull vid sidan om.
3. Lägg smör och olja i en stor kastrull. Lägg i den hackade löken och grönsakerna när smöret smält. Stek tills löken är mjuk och genomskinlig.
4. Lägg i riset och rör om ordentligt så att alla korn blir blanka. Fräs i någon minut. Häll i vinet och låt det koka upp under omrörning.
5. När vinet har kokat in börjar du hälla på buljong, en soppslev i taget. Låt buljongen nästan koka in innan du häller på nästa slev, rör hela tiden!
6. Smaka av riset efter ungefär en kvart. Kornen ska vara ganska mjuka men ända ha lite tuggmotstånd.
7. Lägg i krabbkött, rivet skal och citronsaft mot slutet och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar, lägg i en matsked smör och den rivna parmesanosten, rör om ordentligt.
8. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelstark värme. Riv brödet i bitar och stek det knaprigt i oljan.
9. Garnera risotton med fänkålsdill och rostade brödkrutonger.