Kladdig vinbärskaka med maräng

Publicerat:
2020-08-20Tillagningstid:
Ingredienser
25portioner
Kakan
- 250gsmör, mjukt
- 3dlströsocker
- 1tskvaniljsocker
- 3mskgrädde
- 5stägg (spara 3 vitor till marängen)
- 2tskbakpulver
- 4dlvetemjöl
- 1stcitron
- ev 1mskkardemumma, mortlad
- 5-6dlröda vinbär
Maräng
- 3stäggvitor
- 2dlströsocker
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme, eller 150 grader varmluft.
2. Rör smör och socker. Tillsätt grädde, 2 ägg och 3 äggulor och mjöl blandat med bakpulver. Riv ner citronskal och pressa i saften. Om du vill kan du smaksätta smeten med 1 msk kardemumma. Blanda ihop.
3. Bred ut smeten i bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Strö på vinbär.
4. Gör maräng: Vispa vitor och hälften av sockret, först sakta och öka sedan hastigheten.
5. Tillsätt resterande socker och vispa till en fast maräng. Bred den över kakan.
6. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen tills marängen fått vacker färg och kakan är genomgräddad.
7. Låt svalna och skär i rutor.
Tips
Servera som den är eller med en klick grädde. Garnera gärna med röda vinbär och pudra på florsocker.
Kakan går bra att frysa.