Bräserad rödbeta med lakritsrot och pesto på rödbetsblast

Publicerat:
2019-10-10Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kgrödbetor med blast
- 2stäpple, klyftade
- 2stschalottenlök, strimlad
- 1dläppelcidervinäger
- 150gsmör
- 1tsksalt
- 1msksocker
- 1tskchiliflakes
- 3cmlakritsrot, finriven
Pesto på rödbetsblast och basilika
- blasten från betorna eller 200 gram färsk spenat
- 1kvist(ar)basilika
- 1kvist(ar)citrontimjan
- 1dlrapsolja, kallpressad
- ½dlpumpakärnor
- 1vitlökskyfta
- 50gparmesanost
Så lagar du
1. Tvätta och skrubba betorna tills de är fria från jord.
2. Spara blasten till peston och de spädaste bladen till uppläggningen. Hittar du inte rödbetor med blast kan du byta ut blasten mot spenat.
3. Dela ner betorna till centimetertjocka skivor och placera i ugnsfast form tillsammans med smör, vinäger, chili, lakrits, strimlad lök, tärnat äpple, salt och socker.
4. Bräsera i ugnen på 180 grader i ca 40-50 minuter tills betorna är mjuka men med lite tuggmotstånd.
Pesto på rödbetsblast och basilika
1. Hacka över alla ingredienserna till peston grovt.
2. Häll allt utom parmesanen i en mixer. Tillsätt riven parmesan då peston börjar ta ihop och smaka av med salt och peppar.
3. Servera de bräserade betorna med en rejäl klick pesto och smetana. Garnera gärna lite råhyvlad beta och de spädaste hjärtbladen för konsistens och ögonfröjd.