Burgare på rödbeta och matlupin

Publicerat:
2020-09-30Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Rödbeta och lupinburgare
- 250grödbeta
- 250glupintempeh
- 1klyfta(or)vitlök
- 1mskdijonsenap
- 1mskblutsaft
- 1tsksoja
- salt och svartpeppar
Kernzabröd, 8-10 st
- 100gvatten
- 100gekologiskt vetemjöl
- 100gkernza eller mer vetemjöl
- 25gvit baksirap
- 15gfärsk jäst
- 20grapsolja, kallpressad
- 2gsalt
- 3mskrapsfrö
- ägg till pensling
Grillad olja
- 1litermatolja
- 1brikett, glödande
Grillad majonnäs
- ½dlkikärtsspad
- 1dlmatolja
- 3mskgrillad olja
- ½msksenap
- ½mskvinäger
Broccoli-slaw
- 10broccoliblad
- 1tsksalt
- 1tsksocker
- 1dlgrillad majonnäs
Kålrotsstrips
- 1kålrot, ca 500 g
- 2mskmajsstärkelse
- salt
- olja till fritering
Bois Boudran-sås
- ½dlketchup
- ½dlgod senap
- 1dlmatolja
- 1tomat, tärnad
- ½kruk(or)basilika
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Rödbets- och lupinburgare
1. Ugnsbaka eller confitera (koka i fett) rödbetan till 85 grader i innertemperatur. Använd 120 grader i ugnsvärme.
2. Mal i köttkvarn rödbeta och lupintempeh om vartannat.
3. Blanda färsen med riven vitlök, senap, blutsaft, soja, salt och svartpeppar.
4. Forma biffar och stek frasiga. Stek till 50 grader i innertemperatur.
Kernzabröd, 8-10 st
1. Blanda vatten och mjöl i en degblandare på medelhastighet 10 minuter.
2. Tillsätt sirap och jäst, öka hastigheten och kör ytterligare 10 minuter.
3. Tillsätt smör och salt. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.
4. Forma degen till hambugerbröd på ett lätt mjölat bord och låt jäsa i 30 minuter.
5. Pensla med uppvispat ägg och vatten. Strö över rapsfrö.
6. Baka i ugnen på 180 grader tills de är gyllene, ca 10 minuter. Låt svalna utan bakduk.
Grillad olja
1. Lägg olja i en kastrull med lock. Lägg i glödande kol direkt från grillen. VAR FÖRSIKTIG!
2. Lägg på locket och låt briketten kvävas i olja.
3. Lyft bort briketten, var noga med att lägga den i vatten eller tillbaka i grillen, och häll upp oljan. Lämna bottensatsen i kastrullen.
Grillad majonnäs
1. Mixa kikärtspad, senap och vinäger med stavmixer i lämplig bunke.
2. Tillsätt olja i tunn stråle tills tjock och krämig. Smaka av med salt.
Broccoli-slaw
1. Strimla broccoliblad fint. Blanda ner salt och socker. Krama in det så att bladen börjar släppa vätska.
2. Låt stå helst 1 h eller mer. Krama ur all vätska och blanda med majonnäs. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite mer salt.
Kålrotsstrips
Kålrot och raps är närbesläktade då raps också är en kålväxt. Så rent teoretiskt skulle man kunna utvinna olja ur kålrotsfröna också. Kanske därför det blir så gott ihop.
1. Skrubba kålrot noga runt om. Spara bladen till chips eller coleslaw.
2. Skär långa strips av roten och lägg i långpanna. Täck med olja och baka i ugn på 100 grader tills precis mjuka, ungefär 90 grader i innertemperatur. Tag ut och häll av olja.
3. Torka av stripsen och pudra med majsstärkelse runt om. Vänd runt ordentligt så majsstärkelsen fastnar runt om på kålroten.
4. Hetta upp olja till 180 grader. Fritera kålrot tills krispig. Lyft och lägg på papper. Salta runt om och servera direkt.
Bois Boudran-sås
1. Vispa ketchup och senap med matolja till krämig konsistens.
2. Vänd ner tärnad tomat och strimlad basilika.
3. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tips
Lupintempeh går att köpa på några få ställen i storstäderna. Prova att ersätta med vanlig tempeh som går att köpa i nästan alla butiker. Det går bra att ersätta kernzamjöl med vanligt vetemjöl.