Rödbetsbiffar med relish och fjolårets pickles

Rödbetsbiffar med relish och fjolårets pickles

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Fantastiskt goda veganska biffar med mycket smak och god konsistens. Så goda med friterade potatisar och smakrika tillbehör.

    Ingredienser

    4portioner

    • 200g
      röda linser
    • 300g
      rödbetor
    • 1 st
      liten gul lök
    • 1 st
      vitlöksklyfta
    • 1msk
      hackad färsk timjan
    • 1msk
      hackad färsk rosmarin
    • 2msk
      hackad färsk bladpersilja
    • 2tsk
      flingsalt
    • svartpeppar, nymald
    • 3-4msk
      olivolja till stekning

    Friterad potatis med Comtéost

    • 800g
      mjölig potatis
    • 1liter
      frityrolja
    • 50g
      Comtéost
    • 1 st
      salladslök, strimlad
    • 1 st
      grön chili, tunt skivad
    • flingsalt

    Surkålsmajonnäs

    • 1 st
      äggula
    • 3msk
      surkålsspad
    • 1tsk
      dijonsenap
    • 2dl
      neutral olja, solrosolja eller rapsolja

    Gurkrelish

    • 1 st
      gul lök
    • 1 st
      vitlöksklyfta
    • 1krm
      fänkålsfrö
    • 1tsk
      olivolja
    • 10 cm
      gurka
    • 1dl
      inlagd gurka
    • 2tsk
      dijonsenap
    • 1 st
      grön chil

    Så lagar du

    Rödbetsbiffar

    1. Blötlägg linserna i kallt vatten i cirka 1 timme.
    2. Skala och riv rödbetorna fint. Skala och hacka lök och vitlök.
    3. Låt linserna rinna av och mixa dem sedan i matberedare till en slät massa. Lägg över i en bunke och blanda ner rödbetor, lök, vitlök, örter, salt och peppar.

    4. Värm ugnen till 150 grader.

    5. Forma färsen till 10–12 små biffar och stek dem på båda sidor i ganska rikligt med olja i en stekpanna så att de får fin stekyta. Lägg över dem i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen i cirka 15 minuter.

    Friterad potatis med Comtéost

    1. Skiva potatisen i centimetertjocka skivor och fritera den i 140 grader olja tills den är mjuk men med kärna kvar i mitten. Låt potatisen rinna av på papper och låt den svalna.

    2. Öka temperaturen till 160 grader på oljan och fritera potatisen en andra gång. Denna gång skall den bara bli lätt gyllene. Låt potatisen rinna av på papper och låt den svalna. Fritera potatisen en tredje och sista gång på 170 grader tills den är gyllene och krispig.

    3. Salta och lägg upp på en tallrik. Ringla över surkålsmajonnäs, riven Comtéost, strimlad salladslök och skivad chili.

    Surkålsmajonäs

    1. Mixa samman äggula, surkålsspad och senap med en stavmixer.

    2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under tiden du mixar med stavmixern.

    Gurkrelish

    1. Skala löken och skär den i grova bitar. Skala och hacka vitlöken. Stek lök, vitlök och fänkålsfrö i olivolja utan att ge det färg.
    2. Löken skall bara mjukna lite grann. Ta upp ur stekpannan och låt svalna.
    3. Gröp ur gurkan och skär den i grova bitar. Skär chilin i grova bitar. Lägg alla ingredienser i en matberedare och pulsa ihop det till en fint hackad relish.

    Dela det här receptet med dina vänner!