Rödbetsbiffar med relish och fjolårets pickles

Publicerat:
2022-02-15Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 200gröda linser
- 300grödbetor
- 1 stliten gul lök
- 1 stvitlöksklyfta
- 1mskhackad färsk timjan
- 1mskhackad färsk rosmarin
- 2mskhackad färsk bladpersilja
- 2tskflingsalt
- svartpeppar, nymald
- 3-4mskolivolja till stekning
Friterad potatis med Comtéost
- 800gmjölig potatis
- 1literfrityrolja
- 50gComtéost
- 1 stsalladslök, strimlad
- 1 stgrön chili, tunt skivad
- flingsalt
Surkålsmajonnäs
- 1 stäggula
- 3msksurkålsspad
- 1tskdijonsenap
- 2dlneutral olja, solrosolja eller rapsolja
Gurkrelish
- 1 stgul lök
- 1 stvitlöksklyfta
- 1krmfänkålsfrö
- 1tskolivolja
- 10 cmgurka
- 1dlinlagd gurka
- 2tskdijonsenap
- 1 stgrön chil
Så lagar du
Rödbetsbiffar
- Blötlägg linserna i kallt vatten i cirka 1 timme.
- Skala och riv rödbetorna fint. Skala och hacka lök och vitlök.
Låt linserna rinna av och mixa dem sedan i matberedare till en slät massa. Lägg över i en bunke och blanda ner rödbetor, lök, vitlök, örter, salt och peppar.
Värm ugnen till 150 grader.
Forma färsen till 10–12 små biffar och stek dem på båda sidor i ganska rikligt med olja i en stekpanna så att de får fin stekyta. Lägg över dem i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen i cirka 15 minuter.
Friterad potatis med Comtéost
Skiva potatisen i centimetertjocka skivor och fritera den i 140 grader olja tills den är mjuk men med kärna kvar i mitten. Låt potatisen rinna av på papper och låt den svalna.
Öka temperaturen till 160 grader på oljan och fritera potatisen en andra gång. Denna gång skall den bara bli lätt gyllene. Låt potatisen rinna av på papper och låt den svalna. Fritera potatisen en tredje och sista gång på 170 grader tills den är gyllene och krispig.
Salta och lägg upp på en tallrik. Ringla över surkålsmajonnäs, riven Comtéost, strimlad salladslök och skivad chili.
Surkålsmajonäs
Mixa samman äggula, surkålsspad och senap med en stavmixer.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under tiden du mixar med stavmixern.
Gurkrelish
- Skala löken och skär den i grova bitar. Skala och hacka vitlöken. Stek lök, vitlök och fänkålsfrö i olivolja utan att ge det färg.
- Löken skall bara mjukna lite grann. Ta upp ur stekpannan och låt svalna.
- Gröp ur gurkan och skär den i grova bitar. Skär chilin i grova bitar. Lägg alla ingredienser i en matberedare och pulsa ihop det till en fint hackad relish.