Ingredienser
4portioner
- 2strödbetor
- 2vitlöksklyftor
- 3cm färsk ingefära
- 1citron
- 1burk kokta kikärter (250 g om du kokat själv), sköljda
- 1tsksesamolja eller tahini (sesampasta)
- ½tskspiskummin
- ¾dlfullkornsmjöl av dinkel
- 1dlrostad mandel, grovt hackad
- 1tsksalt
- 1tsksambal oelek
- 1dlsesamfrö (valfritt)
- olja till stekning
Så lagar du
1. Skala och riv rödbetor, vitlök och ingefära.
2. Riv det gula av skalet från citronen i en skål.
3. Mixa ärter, olja och saften av halva citronen, det får gärna vara bitar kvar. 4. Blanda samtliga ingredienser.
5. Stek en provbiff, smaka av och korrigera ev med kryddor och mer mjöl om den flyter ut.
6. Forma till bollar och rulla ev i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna, häll i olja och bryn bullarna tills de är gyllene.
7. Servera med blandade grönsaker, bulgur, ris eller quinoa, smulad get- eller blåmögelost och matyoghurt i pitabröd.
Ett bra, vegetariskt alternativ till köttbullar. Smeten går även utmärkt att forma som biffar eller burgare. Mandeln ger en god smak och konsistensbrytning men den går bra att ersätta med hel, kokt dinkel, nakenhavre, nötter eller solroskärnor. Färsk koriander eller mynta är också gott i.