Rödbetsfalafel

Rödbetsfalafel

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    rödbetor
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 3
    cm färsk ingefära
  • 1
    citron
  • 1
    burk kokta kikärter (250 g om du kokat själv), sköljda
  • 1tsk
    sesamolja eller tahini (sesampasta)
  • ½tsk
    spiskummin
  • ¾dl
    fullkornsmjöl av dinkel
  • 1dl
    rostad mandel, grovt hackad
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    sambal oelek
  • 1dl
    sesamfrö (valfritt)
  • olja till stekning

Så lagar du

1. Skala och riv rödbetor, vitlök och ingefära.

2. Riv det gula av skalet från citronen i en skål.

3. Mixa ärter, olja och saften av halva citronen, det får gärna vara bitar kvar. 4. Blanda samtliga ingredienser.

5. Stek en provbiff, smaka av och korrigera ev med kryddor och mer mjöl om den flyter ut.

6. Forma till bollar och rulla ev i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna, häll i olja och bryn bullarna tills de är gyllene.

7. Servera med blandade grönsaker, bulgur, ris eller quinoa, smulad get- eller blåmögelost och matyoghurt i pitabröd.

Ett bra, vegetariskt alternativ till köttbullar. Smeten går även utmärkt att forma som biffar eller burgare. Mandeln ger en god smak och konsistensbrytning men den går bra att ersätta med hel, kokt dinkel, nakenhavre, nötter eller solroskärnor. Färsk koriander eller mynta är också gott i.

Dela det här receptet med dina vänner!