Ingredienser
4portioner
Forell:
- 2stsidor forell
- 1kgrödbetor
- 50gsocker
- 50gsalt
- skal från 1 citron
- 3timjankvistar
Rödbetor:
- 5-6stora betor
- 2små betor
- 3mskneutral olja
- havssalt
- 1citron
- olivolja
Så lagar du
Forell:
1. Plocka eventuella ben ur forellen och lägg den på en plåt.
2. Tvätta rödbetorna och riv dem grovt. Blanda salt och socker och strö ett jämnt tunt lager över fisken. Du kanske inte behöver all blandning, det beror på fiskens storlek, men den kan sparas i princip hur länge som helst, så länge du inte stoppar ner smutsiga fingrar i den.
3. Sprid ut rivna rödbetor timjankvistar och finrivet citronskal över och gnid in forellen ordentligt.
4. Låt stå i rumstemperatur tills socker och salt har smält och det börjar bildas vätska i plåten. Vänd då fisken med köttsidan nedåt och låt stå kallt i minst 12 timmar.
Rödbetor:
1. Hyvla de små rödbetorna tunt med en madolin eller på skärmaskin. Lägg dem i kallt vatten fram till servering.
2. Tvätta de stora betorna noga, dela dem och lägg på en ugnsplåt. Ringla olja och salt över. Riv skalet av citronen och pressa saften över rödbetorna.
3. Rosta betorna i ugnen på 200°C i 20-30 minuter.
4. Vid servering, skiva laxen tunt, ta upp de hyvlade betorna vänd dem i lite olivolja och servera med ugnsrostade rödbetor.