Rödbetspicklade ägg med avokado

ägghalvor i olika färger

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk amerikansk brunchrätt som fått lite mera udd med den starka såsen sriracha och lite extra krämighet med avokado. Perfekt på påskbuffén. I det här receptet ska äggen ligga i lagen i två timmar.

Ingredienser

8portioner

  • 8st
    ägg
  • 4dl
    lag från inlagda rödbetor (eller egen lag se nedan)

Lag – om du vill göra det själv:

  • 3dl
    vatten
  • 1dl
    vitvinsvinäger
  • 3st
    medelstora rödbetor
  • 1tsk
    salt
  • 1msk
    socker
  • 8st
    äggulor från dom kokta äggen
  • 1st
    avokado
  • 1st
    saft och skal från en lime
  • 2msk
    majonäs
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1tsk
    srirachasås

Till garnering:

  • ärtskott
  • sirachasalt - se recept

Så lagar du

Receptet är beräknat till 8 plock-portioner.

1. Koka upp vatten till äggen och lägg i rumstempererade ägg. Koka i 8 - 9 minuter.

2. Skölj i kallt vatten och skala äggen.

3. Lägg de kokta äggen i rödbetslag. Låt äggen ligga i lagen i minst 2 timmar eller över natten.

4. Dela äggen i två halvor. Ta bort äggulan och lägg över i en skål. Skala och tärna avokadon, lägg i skålen.

5. Tillsätt saft och skal från lime, majonnäs, dijonsenap och sriracha.  Mixa ihop med en stavmixer. Smaka av med salt och sriracha. Lägg gärna blandningen i en sprits och fyll äggen med röran. 

6. Toppa med örtskott och srirachasalt eller paprikapulver.

Egen lag

1. Skala och skiva 3 rödbetor.

2. Koka upp vatten och vinäger. Lägg i rödbetorna, salt och socker.

3. Låt lagen koka upp och sjuda tills rödbetorna är mjuka.

4. Låt lagen svalna innan du lägger i äggen. Låt äggen ligga i lag i minst 2 timmar eller över natten.

Srirachasalt

½ dl flingsalt

½ tsk sriracha


1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Blanda salt och sriracha och strö på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och torka saltet i 15 minuter eller tills det känns helt torrt. Förvara i burk med lock.

Dela det här receptet med dina vänner!