Rödbetssoppa med dill

Publicerat:
2020-03-31Tillagningstid:
Rödbetor är så bra nu i säsong, vansinnigt billig mat blir det också. Med det sagt, här kommer en lika nyttig som god variant med skandinaviska smaker. Betornas smak går så fint ihop med syran från citron, krispigt äpple, pepparrot och dill. Dill är överkurs, men väldigt gott! Den här soppan är lätt värdig en härlig söndagsmiddag. Lika god varm som kall.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1lök, gul
- 1purjolök, liten
- 3klyfta(or)vitlök
- 1färsk ingefära, liten bit
- 4rödbetor, stora
- 4-6kvist(ar)grönkål alt ca 4 dl hackad
- 1litervatten
- 3mskäppelcidervinäger eller 1 citron
- 2buljongtärningar, grönsaks
- timjan
- salt och svartpeppar
Pepparrotskräm
- 2dlyoghurt, tjock
- färsk pepparrot, riven
Till servering
- 1äpple
- dill
- pepparrot, riven
- citronskal, rivet
Så lagar du
1. Hacka alla lökar och ingefära grovt.
2. Skala och skär betorna i ca 2-3 cm bitar.
3. Fräs lök, vitlök, ingefära och betor i olja. Tillsätt vinäger, timjan, buljong och vatten. Koka tills betorna börjar mjukna, lägg i kål och koka ett par minuter.
Pepparrotskräm
1. Smaka av yoghurten med pepparrot och salt. Ställ åt sidan.
2. Mixa soppan slät, späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med vinäger/citron, salt och peppar.
Servera soppan med hackat krispigt äpple, pepparrotskräm och dill.