Röding med friterad fänkål

Publicerat:
2018-04-27Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Rödingfilé med skirat smör
- 500grödingfilé
- 50gsmält smör
- salt och peppar
Fänkålssallad
- 2–3fänkålshuvuden
- 3mskfin olivolja
- 1citron, skal och saft
- flingsalt och svartpeppar
Friterad fänkål
- 2fänkålshuvuden
- 3mskvetemjöl
- 1ägg
- 3–4mskpanko
- 1literfrityrolja
Fänkålsmajonnäs
- 1ägg
- ½klyfta(or)vitlök
- 3fänkålshuvuden, dillen
- ½tsksalt
- 1mskvitvinsvinäger
- 2–2½dlneutral olja
- 1citron, finrivet skal
Så lagar du
Fänkålsmajonnäs
1. Mixa ihop ägg, vitlök, salt, fänkålsvippor, vinäger och salt med stavmixer.
2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Blanda i citronskal och smaka av med salt.
Fänkålssallad
1. Ansa och skär fänkålen i så tunna skivor du kan, använd gärna en mandolin.
2. Blanda olivolja med citron, zest (rivet citronskal), salt och peppar. Blanda ner med fänkålen. Ställ åt sidan.
Rödingfilé med skirat smör
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg fiskfiléerna i en liten ugnsform. Ringla över smält smör. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen 10–12 minuter.
Friterad fänkål
1. Hetta upp oljan till cirka 180 grader i en stekpanna.
2. Skär fänkålen i knubbiga skivor.
3. Vänd fänkålsringarna först i mjöl, sedan i ett uppvispat ägg och sist i panko.
4. Fritera fänkålsringarna i oljan tills de fått fin färg. Lägg att rinna av på hushållspapper. Salta med flingsalt precis innan servering.
5. Montera rätten genom att lägga fänkålssallad i mitten av en tallrik. Lägg på en klick majonnäs, röding och friterad fänkål.