Röding med friterad fänkål

Röding med friterad fänkål.

Publicerat:

Tillagningstid:

En härligt vårig rätt med lätta smaker. Fänkålen tillagas på tre olika vis som ger tre helt olika smakupplevelser. Den friterade fänkålen påminner lite om bläckfisk. Servera gärna bara friterad fänkål med majonnäsen som en roligt drinktilltugg.

Ingredienser

4 - 6portioner

Rödingfilé med skirat smör

  • 500g
    rödingfilé
  • 50g
    smält smör
  • salt och peppar

Fänkålssallad

  • 2–3
    fänkålshuvuden
  • 3msk
    fin olivolja
  • 1
    citron, skal och saft
  • flingsalt och svartpeppar

Friterad fänkål

  • 2
    fänkålshuvuden
  • 3msk
    vetemjöl
  • 1
    ägg
  • 3–4msk
    panko
  • 1liter
    frityrolja

Fänkålsmajonnäs

  • 1
    ägg
  • ½klyfta(or)
    vitlök
  • 3
    fänkålshuvuden, dillen
  • ½tsk
    salt
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 2–2½dl
    neutral olja
  • 1
    citron, finrivet skal

Så lagar du

Fänkålsmajonnäs

1. Mixa ihop ägg, vitlök, salt, fänkålsvippor, vinäger och salt med stavmixer.

2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Blanda i citronskal och smaka av med salt.

Fänkålssallad

1. Ansa och skär fänkålen i så tunna skivor du kan, använd gärna en mandolin.

2. Blanda olivolja med citron, zest (rivet citronskal), salt och peppar. Blanda ner med fänkålen. Ställ åt sidan.

Rödingfilé med skirat smör

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Lägg fiskfiléerna i en liten ugnsform. Ringla över smält smör. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen 10–12 minuter.

Friterad fänkål

1. Hetta upp oljan till cirka 180 grader i en stekpanna.

2. Skär fänkålen i knubbiga skivor.

3. Vänd fänkålsringarna först i mjöl, sedan i ett uppvispat ägg och sist i panko.

4. Fritera fänkålsringarna i oljan tills de fått fin färg. Lägg att rinna av på hushållspapper. Salta med flingsalt precis innan servering.

5. Montera rätten genom att lägga fänkålssallad i mitten av en tallrik. Lägg på en klick majonnäs, röding och friterad fänkål.

Dela det här receptet med dina vänner!