Röding med rostade primörer och salsa verde

Publicerat:
2020-04-29Tillagningstid:
Ingredienser
2portioner
Röding
- ca 300 gröding, en hel liten filé/person eller ½ om filéerna är något större
- salt och peppar
- 2msksmör
Rostade primörer
- knippmorötter, små
- 5-6sparrisar, gröna
- 5-6rädisor
- 4smålökar
- 1fänkål, liten
- 1majrova
- 2-3mskolivolja
- 1citron
- ca 1mskflingsalt
Salsa verde
- örter, till exempel bladpersilja, basilika och/eller mynta
- 2sardeller
- 1klyfta(or)vitlök, skalade och grovhackade
- 2mskkapris
- ½citron, färskpressad citronsaft samt finrivet skal
- ½dlolivolja
- svartpeppar från kvarn
Friterad kapris
- ½dlväl avrunnen kapris
- 1dlolivolja
Så lagar du
Rostade primörer
1. Dela primörerna i halvor och kvartar (du behöver inte skala dem). Lägg upp på ett bakplåtspapper.
2. Ringla olivoljan över grönsakerna och blanda runt med händerna. Dela citronen och lägg på plåten.
3. Strö över flingsalt.
4. Grilla mitt i ugnen på 225 grader i 15–20 minuter.
Salsa verde
1. Hacka eller grovmixa örter, sardeller, vitlök och kapris. Blanda med citronsaft, finrivet skal och olja. Smaka av med peppar.
Röding
1. Salta och peppra rödingfiléerna (gnid gärna in salt i skinnsidan för ett knaprigare skinn).
2. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek rödingen på skinnsidan först i 4–5 minuter. Vänd och sänk värmen.
3. Stek till fisken nätt och jämnt är genomstekt eller har en innertemperatur på 48 grader.
Friterad kapris
1. Fritera kaprisen i olivolja i en liten stekpanna tills den är frasig.
Servering
1. Servera röding med primörer, salsa verde, kapris och en grillad citronhalva.