Röding med rostade primörer och salsa verde

Röding med rostade primörer och salsa verde.

Publicerat:

Tillagningstid:

I maj månad vill man gärna frossa i primörer när de dyker upp i butiken. Färsk sparris, knipplök, rädisor... Här är en rätt som passar fint som festmåltid för två. Varsin ljuvlig fiskfilé och lätta, pigga smaker i grönsaker och salsa. Vårigt så att det förslår!

Ingredienser

2portioner

Röding

  • ca 300 g
    röding, en hel liten filé/person eller ½ om filéerna är något större
  • salt och peppar
  • 2msk
    smör

Rostade primörer

  • knippmorötter, små
  • 5-6
    sparrisar, gröna
  • 5-6
    rädisor
  • 4
    smålökar
  • 1
    fänkål, liten
  • 1
    majrova
  • 2-3msk
    olivolja
  • 1
    citron
  • ca 1msk
    flingsalt

Salsa verde

  • örter, till exempel bladpersilja, basilika och/eller mynta
  • 2
    sardeller
  • 1klyfta(or)
    vitlök, skalade och grovhackade
  • 2msk
    kapris
  • ½
    citron, färskpressad citronsaft samt finrivet skal
  • ½dl
    olivolja
  • svartpeppar från kvarn

Friterad kapris

  • ½dl
    väl avrunnen kapris
  • 1dl
    olivolja

Så lagar du

Rostade primörer

1. Dela primörerna i halvor och kvartar (du behöver inte skala dem). Lägg upp på ett bakplåtspapper.

2. Ringla olivoljan över grönsakerna och blanda runt med händerna. Dela citronen och lägg på plåten.

3. Strö över flingsalt.

4. Grilla mitt i ugnen på 225 grader i 15–20 minuter.

Salsa verde

1. Hacka eller grovmixa örter, sardeller, vitlök och kapris. Blanda med citronsaft, finrivet skal och olja. Smaka av med peppar.

Röding

1. Salta och peppra rödingfiléerna (gnid gärna in salt i skinnsidan för ett knaprigare skinn).

2. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek rödingen på skinnsidan först i 4–5 minuter. Vänd och sänk värmen.

3. Stek till fisken nätt och jämnt är genomstekt eller har en innertemperatur på 48 grader.

Friterad kapris

1. Fritera kaprisen i olivolja i en liten stekpanna tills den är frasig.

Servering

1. Servera röding med primörer, salsa verde, kapris och en grillad citronhalva.

Dela det här receptet med dina vänner!