Rödkål med rödvin, apelsin och kryddor

Publicerat:
2018-12-14Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 1stliten rödkål
- 3mskankfett eller smör
- 1½dlbalsamvinäger
- 2dlrödvin
- 2stapelsiner, gärna ekologiska, skal och saft
- 2dlhonung
- 2stlagerblad
- 1stkanelstång
- 1sthel stjärnanis
- någrastkryddpeppar
- 5-10stnejlika
- 1 nävekorinter
- 1msksalt
- svartpeppar, färskmalen
Så lagar du
1. Skär rödkålen i fyra delar och snitta den i fina strimlor på 2 mm. (använd t ex mandolinjärn).
2. Värm en gryta med fett och sautera rödkålen. När kålen har fallit isär, häll i balsamvinäger.
3. Koka vinägern tills hälften har kokat bort. Häll rödvin, apelsinsaft och rivet apelsinskal, honung, lagerblad, kanelstång, korinter, salt och peppar.
4. Krossa stjärnanis, kryddpeppar och nejlika med mortel eller lägg dem hela i en tepåse. Tillsätt rödkålen.
5. Lägg på locket på pannan och låt rödkålen sjuda i cirka 45 minuter. Kontrollera om kålens konsistens och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite honung.
6. Rödkålen kan förvaras i en täckt skål i kylskåpet i 8-10 dagar. För förvaring i upp till fyra veckor, lägg kålen i rena glasburkar direkt efter kokning. Stäng locket och förvara i kylskåpet.