Rödkokt oxbringa med lök och färsk chili
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
- 1kgoxbringa
- röd buljong
- 2stmellanstora kvisttomater
- 1/2tskströsocker
- 1 1/2mskpressad lime
- 1tskhavssalt
- isbergssallad
- 1ststor röd chili
<b>Karamelliserad scharlottenlök:</b>
- 2 1/2mskjordnötsolja
- 2 stsalladslökar
- cm färsk ingefära,
- 4 stvitlöksklyftor
- 1tskhavssalt
- 250gscharlottenlök
- 1/2dltorr sherry
- 4mskråsocker
- 1dlkycklingbuljong
- 2mskäkta kinesisk svampsoja
- 3ststjäranis
Så lagar du
Oxbringan
Koka upp bringan i rikligt med kallt vatten och låt sjuda i 20 min. Häll av vattnet, skölj bringan noga i kallt vatten och låt rinna av.
Koka upp så mycket av den röda buljongen att den täcker bringan. Lägg i bringan och låt sjuda på låg värme i 2 tim. till köttet är mört. Skumma då och då. Ta kastrullen av värmen och låt stå.
Tomaterna
Klyfta tomaterna och lägg dem i skål med socker, pressad lime och salt. Kyl i 30 min.
Karamelliserad scharlottenlök
Hetta upp jordnötsoljan i stekpanna. Lägg i salladslök, ingefära, vitlök och salt. Stek och rör i ca 2 min. tills allt är lättbrynt. Sänk värmen, lägg i schalottenlök och stek och rör i 5 min. Öka värmen, häll i sherryn och låt puttra i 1 min. Lägg i resten av ingredienserna och låt puttra på låg värme utan lock i ca 20 min.
Lägg upp och servera
Ta upp bringan ur buljongen och skiva. Arrangera salladsbladen på ett fat och lägg upp köttskivor på dem. Häll över lite av den heta buljongen, strö på sichuanpeppar. Servera med den stekta lökblandningen, tomatsalladen och färsk chili.