Rödvinsbuljong

Publicerat:
2022-09-06En riktigt god rödvinsbuljong kan man krydda upp lite som man vill (var modig!), och ju mer den får koka ner desto intensivare blir den. Det går bra att göra buljongen dagen innan om man så vill.
Ingredienser
6portioner
- 5dlrött vin, gärna fylligt med medelhöga tanniner
- 1 storgul lök
- 3vitlöksklyftor
- 0,5purjolök
- 1litervatten
- 1dlkoncentrerad kalvfond
- några timjan- och persiljekvistar
- 0,5dltorr sherry
- 0,5färsk chili
- 3msksoja
- 10svartpepparkorn
- 3lagerblad
- salt
- citronsaft
Så lagar du
- Skär löken i klyftor, skiva purjolöken, hacka chilin och finhacka vitlöksklyftorna.
- Koka upp vin, vatten, soja, sherry och kalvfond i en gryta.
- Tillsätt lök, purjo, chili, vitlök, pepparkorn, timjan, persiljekvistar och lagerblad, och koka utan lock ca 10-15 min.
- Sila buljongen och häll den i en kastrull du tänkt använda till fonduen. Smaka av med citron