Rödvinsbuljong

Rödvinsbuljong

Publicerat:

En riktigt god rödvinsbuljong kan man krydda upp lite som man vill (var modig!), och ju mer den får koka ner desto intensivare blir den. Det går bra att göra buljongen dagen innan om man så vill.

Ingredienser

6portioner

  • 5dl
    rött vin, gärna fylligt med medelhöga tanniner
  • 1 stor
    gul lök
  • 3
    vitlöksklyftor
  • 0,5
    purjolök
  • 1liter
    vatten
  • 1dl
    koncentrerad kalvfond
  • några timjan- och persiljekvistar
  • 0,5dl
    torr sherry
  • 0,5
    färsk chili
  • 3msk
    soja
  • 10
    svartpepparkorn
  • 3
    lagerblad
  • salt
  • citronsaft

Så lagar du

  1. Skär löken i klyftor, skiva purjolöken, hacka chilin och finhacka vitlöksklyftorna.
  2. Koka upp vin, vatten, soja, sherry och kalvfond i en gryta.
  3. Tillsätt lök, purjo, chili, vitlök, pepparkorn, timjan, persiljekvistar och lagerblad, och koka utan lock ca 10-15 min. 
  4. Sila buljongen och häll den i en kastrull du tänkt använda till fonduen. Smaka av med citron

Dela det här receptet med dina vänner!