Rogaliki

Publicerat:
2021-12-03Tillagningstid:
Rogaliki betyder croissant på polska och min mamma bakade ofta dessa till fest. Det bästa med dessa bakverk är att man kan fylla dem med vad vill och min ”twist” är att jag gjort dem med saffran. De är också som godast när de är lite ljumna, då de är härligt mjuka. Servera gärna till kaffe, glögg, te eller varför inte varm choklad?
Ingredienser
24portioner
Del 1: Poolish/fördeg
- 30gfärskjäst
- 50gmjölk (ljummet)
- 5gsocker
- 10gmjöl
Del 2: Bortgöring
- 650gvetemjöl
- 250gmjölk (ljummen)
- 10gsaffranspasta/lag
- 120gsocker
- 60gägg
- 5gsalt
- 100gsmör (smält)
Äggstrykning
- 50 g ägg och 50 g vatten som blandas ihop
Mandelfyllning
- 200gmandelmjöl
- 100gsockerlag (lika delar socker och vatten som kokats upp)
- 80gäggvita
Saffranspasta
- 3gsaffranspistiller
- 10gsocker
- 50gcognac
Så lagar du
Starta klippet för att se hur du bakar dessa godsaker.
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Gör poolishen genom att röra ihop alla ingredienser i del 1. Låt stå i 15 minuter.
- Under tiden väger du upp ingredienserna för del 2.
- Tillsätt del 1 med övriga ingredienser från del 2 och blanda/knåda allt till en homogen deg (i en degblandare med krok så tar det ca 5–8 minuter).
- Rundriv degen och låt den jäsa i 30 minuter.
- När den jäst i 30 minuter, stöt degen och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Dela degen i två jämna bitar och kavla ut en cirkel (30 cm i diameter).
- Skär ut 12 st lika stora trekanter och klicka ut mandelfyllningen.
- Rulla ihop bitarna till croissanter (vik över den bredare delen över mandelfyllningen och rulla tills toppen fästs. Upprepa proceduren med de andra bitarna.
- Lägg croissanterna på en plåt och täck dem med en plastpåse. Låt den jäsa till sin dubbla storlek.
- Baka croissanterna på 160 grader i ca 11 minuter.
- Äggstryk croissanterna direkt efter baket. Låt croissanterna svalna.
- Dofta med florsocker och servera.
Äggstrykning
1. Blanda ihop lika delar hela ägg och vatten (50 g ägg och 50 g vatten).
Mandelfyllning
- Rör ihop 200 g mandelmjöl med 100 g sockerlag (lika delar socker och vatten som kokats upp) och 80 g äggvita.
Saffranspasta
- Blanda ihop 3 g saffranspistiller, 10 g socker och 50 g cognac. Låt dra i minst en vecka.