Rökt lax med fänkålssallad

Ingredienser

4portioner

  • 2,5st
    små fänkålsstånd
  • 100g
    grovt salt
  • 3dl
    vatten
  • 200g
    strösocker
  • 5msk
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    dill
  • 1msk
    pressad citron
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 200g
    rökt lax

Så lagar du

Skiva fänkålen mycket fint, för hand eller i matberedare. Blanda den med saltet i en skål, låt dra i 10 min. Blanda vattnet, sockret och vinägern i en kastrull och värm tills det nästan kokar. Dra det av värmen.

Skölj saltet av fänkålen under rinnande vatten. Lägg den i en ren skål och häll över vinägerblandningen. Täck och låt stå i 12 tim.

Blanda hälften av dillen med fänkålen, blanda resten av dillen med oljan och citronjuicen. Salta och peppra. Lägg upp laxen innanför kanten på ett fat. Krama överflödig lag ur fänkålen och lägg den i en hög mitt på fatet. Mal över mera peppar och ringla dilldressingen ytterst runt fatet.

Dela det här receptet med dina vänner!