Rökt lax med fänkålssallad
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 2,5stsmå fänkålsstånd
- 100ggrovt salt
- 3dlvatten
- 200gströsocker
- 5mskvitvinsvinäger
- 1dldill
- 1mskpressad citron
- salt och nymalen svartpeppar
- 200grökt lax
Så lagar du
Skiva fänkålen mycket fint, för hand eller i matberedare. Blanda den med saltet i en skål, låt dra i 10 min. Blanda vattnet, sockret och vinägern i en kastrull och värm tills det nästan kokar. Dra det av värmen.
Skölj saltet av fänkålen under rinnande vatten. Lägg den i en ren skål och häll över vinägerblandningen. Täck och låt stå i 12 tim.
Blanda hälften av dillen med fänkålen, blanda resten av dillen med oljan och citronjuicen. Salta och peppra. Lägg upp laxen innanför kanten på ett fat. Krama överflödig lag ur fänkålen och lägg den i en hög mitt på fatet. Mal över mera peppar och ringla dilldressingen ytterst runt fatet.