Rökt marulk med rödbetor, äpplen och kaviargrädde

Rökt marulk med rödbetor, äpplen och kaviargrädde

Ingredienser

4portioner

  • 4
    rödbetor
  • 3-4kvist(ar)
    rosmarin
  • salt och peppar
  • 2msk
    olivolja
  • 3
    syrliga äpplen
  • 1
    schalottenlök
  • 800g
    marulksfilé
  • 2msk
    alspån
  • 2dl
    vispgrädde
  • 0,5dl
    finhackad dill
  • 2-3msk
    rökt kaviar på tub
  • vitppeppar

Så lagar du

Vid tillagning av marulksfilén krävs en röklåda samt alspån.

Skala och skiva rödbetorna. Lägg dem i en ugnsform och strö över rosmarin. Salta och peppra. Ringla över olivolja. Baka i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Dela äpplen med skal i klyftor och skär bort kärnhuset. Lägg äpplena tillsammans med rödbetorna och baka ytterligare 5-10 minuter så att äpplena mjuknar.

Ta ut formen ur ugnen. Finhacka löken och strö över.

Strö rökspån i botten på röken så att det täcker. Dela marulken i portionsbitar om ca 200 g. Salta och peppra fisken och ringla lite olja över. Lägg filéerna på gallret. Ställ röklådan på avsedd brännare eller ställ den på spisen*. Använd röken under en kraftig spisfläkt eller utomhus. Rök i ca 10-15 minuter. Dra av och låt stå på eftervärme. Det är viktigt är att behålla locket på så att inte värmen och den goda röksmaken försvinner.

Vispa grädden och blanda ner dill och kaviar. Smaksätt med vitpeppar.

Servera den rökta fisken med den varma salladen och kaviargrädden.

*) OBS! Ställ INTE röklådan på glaskeramik- eller induktionshäll. Det kan skada ytan. Använd istället på spis med gaslåga eller gjutjärnsplattor.

Dela det här receptet med dina vänner!