Ingredienser
4portioner
- 4rödbetor
- 3-4kvist(ar)rosmarin
- salt och peppar
- 2mskolivolja
- 3syrliga äpplen
- 1schalottenlök
- 800gmarulksfilé
- 2mskalspån
- 2dlvispgrädde
- 0,5dlfinhackad dill
- 2-3mskrökt kaviar på tub
- vitppeppar
Så lagar du
Vid tillagning av marulksfilén krävs en röklåda samt alspån.
Skala och skiva rödbetorna. Lägg dem i en ugnsform och strö över rosmarin. Salta och peppra. Ringla över olivolja. Baka i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Dela äpplen med skal i klyftor och skär bort kärnhuset. Lägg äpplena tillsammans med rödbetorna och baka ytterligare 5-10 minuter så att äpplena mjuknar.
Ta ut formen ur ugnen. Finhacka löken och strö över.
Strö rökspån i botten på röken så att det täcker. Dela marulken i portionsbitar om ca 200 g. Salta och peppra fisken och ringla lite olja över. Lägg filéerna på gallret. Ställ röklådan på avsedd brännare eller ställ den på spisen*. Använd röken under en kraftig spisfläkt eller utomhus. Rök i ca 10-15 minuter. Dra av och låt stå på eftervärme. Det är viktigt är att behålla locket på så att inte värmen och den goda röksmaken försvinner.
Vispa grädden och blanda ner dill och kaviar. Smaksätt med vitpeppar.
Servera den rökta fisken med den varma salladen och kaviargrädden.
*) OBS! Ställ INTE röklådan på glaskeramik- eller induktionshäll. Det kan skada ytan. Använd istället på spis med gaslåga eller gjutjärnsplattor.