Rökt strömmingslåda med pressad potatis

Rökt strömmingslåda med pressad potatis

Publicerat:

Tillagningstid:

Vi piffar till strömmingslådan med en enkel kallrökning i ugnen, en smak som tillsammans med rejält med purjolök och dill passar strömmingen utmärkt.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    strömmingflundra
  • 1
    bunt dill
  • 2
    citroner, rivet skal
  • 4dl
    grädde
  • 2
    purjolökar
  • salt och peppar
  • alspån till rökning
  • 10
    potatisar, t ex rosamunda
  • 15
    blad palmkål eller svartkål
  • rårörda lingon

Så lagar du

1. Skiva purjolök tunt och svetta mjuk i en panna med lite olja och smör. Lägg i botten på en ugnfast form.

2. Lägg ut strömmingsflundror på bordet. Klipp bort ryggfenorna. Salta och peppra. Riv citronskal över och strö över den noggrant plockade dillen. Rulla ihop flundrorna med skinnsidan utåt och lägg tätt på purjolöken.

3. Värm upp spån i en stekpanna under lock till kraftig rökutveckling. Ställ strömmingsformen på botten i en kall ugn och en rökpanna på gallret ovanför. Ta av locket och stäng ugnen.

4. Tejpa ugnens kanter vid behov. Låt röka i 30 minuter. Tag ut och häll på grädde smaka av med salt och svartpeppar. Baka i ugn på 175 c i ca 15 minuter eller tills strömmingen är 55 c i innertemperatur och grädden fått färg.

5. Svetta svartkålen i en klick smör, lägg till en skvätt vatten och låt sjuda kort under lock i ett par minuter tills den mjuknat lite.

6. Servera strömmingen med nypressad potatis, svartkål och rårörda lingon.

Dela det här receptet med dina vänner!