Rosmarin- och citrondoftande bakad torskrygg allt-i-ett

Publicerat:
2015-03-04Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 4bit(ar)torskrygg, msc-märkt
- 800gfast potatis
- 1stvitlök
- vitkål, i klyftor (kan uteslutas)
- 4strosmarinkvistar
- 3stekologiska citroner
- 2ströda lökar, klyftade
- 500gblandade grönsaker i bitar (fryst påse eller blanda färska som gröna bönor, sparris, fänkål, morot, squash, paprika)
- 1dlsvarta oliver
- 1paketcocktailtomater
- 70gfärsk spenat
- smör, olivolja, salt, svartpeppar
- valfri topping: hackad mandel/hasselnötter, salami
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skiva potatisen i cirka 0,5 cm skivor.
2. Lägg potatisen i en långpanna med hela vitlöksklyftor (spara 2 st), vitkål i klyftor, en rosmarinkvist och två halverade citroner. Salta, peppra och ringla på olja. Ställ in i ugnen 15 minuter.
3. Mortla under tiden en rosmarinkvist med salt, peppar, två vitlöksklyftor och lite olja, gnid in blandningen i fisken.
4. Ta ut långpannan, lägg i grönsaker och oliver, spara spenaten till efter gräddning, salta, peppra och rör om. Pressa en citron över allt.
5. Lägg ner fisken, klicka på smör, lägg i mandel eller salami och ställ tillbaka formen i ugnen, vrid ner värmen till 225 grader.
6. Baka tills fisken är klar, ca 10–15 minuter. Vänd ner spenat just innan servering.
Tips
Har du en skvätt vitt vin över kan du ta i det också.
Smula över lite (eller mycket) fetaost innan servering.
Vegifiera? Byt ut fisken mot vegetabiliskt protein eller bönor, vintersquash och polkabetor.