Rosta ditt eget kaffe
Publicerat:
2023-03-15Testa att rosta ditt kaffe själv och experimentera med olika rostningsgrader. Smaken och doften av nyrostat kaffe är någonting extra. Julien säger att aromerna också blir tydligare då man rostar själv.
Den enda ingrediensen är råa kaffebönor som du kan hitta i specialbutiker eller i butiker på nätet.
Så lagar du
- Värm upp ugnen till 180 grader (gärna varmluftsugn).
- Sprid de råa kaffebönorna i ett tunt lager på en ugnsplåt och ställ mitt i ugnen. Öppna inte ugnen före hela rostningen är klar.
- Höj värmen efter 10-12 minuter till 195-200 grader.
- Höj värmen ytterligare efter 5-6 minuter till 210-220 grader och rosta ytterligare 5-6 minuter.
- Stäng ventilationen i ugnen, ha spisfläkten på maximal effekt och ta ut de rykande bönorna.
- Kaffet anses vara färdigrostat när färgen har blivit brun eller nästan svart, beroende på om man vill ha det ljust eller mörkt rostat. Låt inte bönorna bli oljigt glansiga i ugnen, då har det gått för långt.
- Häll dem genast i en sval metallform eller skål och kyl ner dem genom att kasta upp dem i luften och ner igen i skålen. Det är smidigare att göra detta utomhus då man slipper allt flygande kaffeskal i köket.
- När bönorna har "tystnat" och slutat ryka (efter ett par minuter) kan man låta dem svalna i rumstemperatur.
- Förvara de rostade bönorna i en tillsluten glasburk för bästa hållbarhet. Mal lämplig mängd vid tillagning i kaffekvarn, med mixerstav eller mixer.
Vissa anser att kaffebönorna är bättre efter att ha "mognat" en dag efter rostningen, men personligen tycker Julien att doften av nymalet, ljummet kaffe är svår att överträffa.