Rostad rabarber med mascarponekräm och amaretti

Publicerat:
2022-04-14Tillagningstid:
Den bästa ingrediensen i vårens efterrätter är väl ändå rabarber? Den är perfekt i sin sötsyrlighet och går att variera oändligt. Den här rätten är lite italieninspirerad så är både ett sött vin från Sicilien och en gräddig färskost i ingredienslistan. Elegant, sötsyrlig och alldeles underbar!
Ingredienser
4portioner
Rostad rabarber
- 300grabarber
- 1dlströsocker
- 1stvaniljstång
- ½dlsött vin, t ex muscat eller en marsala
- 1mskfärskpressad apelsinjuice
Mascarponekräm
- 2dlgrädde
- 150gmascarpone
- ½dlflorsocker
- 2-3msklemoncurd
- 1stcitron, bara zest
- någonmskcitronsaft
Amaretti
- 10 Amarettikakor, eller mandelbiskvier
- färsk mynta
Så lagar du
Sätt ugnen på 175°C.
Ansa, skölj och skär rabarbern i ca 10 cm långa bitar. Lägg i en smord ugnsform och strö över socker. Skrapa vaniljen ur vanilstången och lägg på. Ringla över apelsinjuice. Blanda allt med händerna och klicka tills sist över smör.
Ställ in i ugnen 20–30 minuter tills rabarbern mjuknar. Ös då och då med vätskan.
Vispa grädden. Blanda med mascarpone. Vänd försiktigt ner lemoncurd och citronzest.
Klicka eller spritsa mascarponekrämen över rabarbern. Dekorera med extra lemoncurd, myntablad och smulade amarettikakor eller mandelbeskvier.