Ingredienser
4portioner
- 600 gblandade rotfrukter i bitar, t ex morot, palsternacka, butternut, squash
- 10cmpurjolök, grovt hackad
- 2stvitlöksklyftor
- ½stspansk peppar, urkärnad
- 2stfärska timjanskvistar
- 3-4cmfärsk ingefära, riven
- 1sthöns- eller grönsaksbuljongtärning
- 1litervatten (koka upp i vattenkokaren)
- 1dlcrème fraiche
- citron, rapsolja, salt, vitpeppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg rotfrukter, lök, vitlök och peppar i en ugnsform med timjan, ringla olja över. Rosta i mitten av ugnen till de är mjuka och har fått gyllene färg, ca 20 minuter.
3. Häll över allt i en kastrull, tillsätt ingefära, buljong och kokande vatten, låt sjuda 10 minuter.
4. Tillsätt crème fraiche, mixa till en skummig soppa med stavmixer, späd med mer vatten om konsistensen blir för tjock.
5. Smaka av med citron, salt och peppar.