Rostad rotfruktssoppa med varma mackor

Ingredienser
4portioner
Rotfruktssoppa
- 300gmorot, i bitar
- 300gpalsternacka, i bitar
- ½stpurjolök, grovt hackad
- 2stvitlöksklyftor
- ett par färska timjanskvistar
- 1 tsksambal oelek
- 3-4 cm färsk ingefära, riven
- 1sthöns- eller grönsaksbuljongtärning
- 1litervatten (koka upp i vattenkokaren)
- 1dlcrème fraiche
- rapsolja, citron, salt, vitpeppar
Varma ost- & skinkmackor
- 2stägg
- 1 ½ dlmjölk
- 8skiva(or)surdegsbröd
- 8skiva(or)ost
- 4skiva(or)skinka
- smör till stekning
Så lagar du
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg rotfrukter, purjo- och vitlök i en ugnsform med timjan, ringla olja över. Rosta i mitten av ugnen tills de har fått gyllene färg, ca 15 minuter.
Häll över i en kastrull, tillsätt sambal, ingefära, buljong och kokande vatten, låt sjuda 10 minuter. Gör varma mackor (nedan) under tiden.
Tillsätt crème fraiche i soppan, mixa till en skummig soppa med stavmixer, späd med mer vatten om konsistensen blir för tjock. Smaka av med citron, salt och peppar.
Varma ost- & skinkmackor
Vispa ihop ägg och mjölk. Lägg en skiva ost på 4 brödskivor, lägg på skinka och sedan ost igen. Toppa med resterande brödskivor. Vänd i äggblandningen och stek i smör tills osten smälter.