Rostad rotfruktssoppa med varma mackor

Rostad rotfruktssoppa med varma mackor

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

Rotfruktssoppa

  • 300g
    morot, i bitar
  • 300g
    palsternacka, i bitar
  • ½st
    purjolök, grovt hackad
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • ett par färska timjanskvistar
  • 1 tsk
    sambal oelek
  • 3-4 cm färsk ingefära, riven
  • 1st
    höns- eller grönsaksbuljongtärning
  • 1liter
    vatten (koka upp i vattenkokaren)
  • 1dl
    crème fraiche
  • rapsolja, citron, salt, vitpeppar

Varma ost- & skinkmackor

  • 2st
    ägg
  • 1 ½ dl
    mjölk
  • 8skiva(or)
    surdegsbröd
  • 8skiva(or)
    ost
  • 4skiva(or)
    skinka
  • smör till stekning

Så lagar du

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg rotfrukter, purjo- och vitlök i en ugnsform med timjan, ringla olja över. Rosta i mitten av ugnen tills de har fått gyllene färg, ca 15 minuter.

Häll över i en kastrull, tillsätt sambal, ingefära, buljong och kokande vatten, låt sjuda 10 minuter. Gör varma mackor (nedan) under tiden.

Tillsätt crème fraiche i soppan, mixa till en skummig soppa med stavmixer, späd med mer vatten om konsistensen blir för tjock. Smaka av med citron, salt och peppar.

Varma ost- & skinkmackor
Vispa ihop ägg och mjölk. Lägg en skiva ost på 4 brödskivor, lägg på skinka och sedan ost igen. Toppa med resterande brödskivor. Vänd i äggblandningen och stek i smör tills osten smälter.

Dela det här receptet med dina vänner!