Rostad rotsellerisoppa

Publicerat:
2017-10-11Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- ½rotsellerihuvud
- 4potatisar
- 1vitlök
- 2-3mskolivolja
- 1tsksalt
- 1gul lök
- ev 1dlvitt vin
- ca 1litergrönsaksbuljong
- 2 ½dlcreme fraiche eller grädde
Persiljeolja
- 1dlolivolja
- ½dlbladpersilja, grovt hackad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skala rotsellerin och skär den i mindre bitar. Skala potatisen men lägg potatisskalen åt sidan i en skål. Skär potatisen i mindre bitar.
3. Lägg grönsakerna en plåt, ringla över olja och salta lätt. Slå in vitlökshuvudet i folie och lägg upp på plåten.
4. Börja med att rosta potatisskalen: Ringla över olivolja och salta lätt. Lägg upp skalen på en plåt med bakplåtspapper, fördela dem så att de inte ligger omlott på plåten. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter. Skalen ska bli knapriga och få färg. Ta ut och lägg åt sidan. Klicka här för att skriva ut receptet på potatisskalschips.
5. Höj ugnsvärmen till 225 grader.
6. Sätt in plåten med grönsaker i ugnen i cirka 20 minuter eller tills rotsellerin fått gyllene färg.
7. Koka upp buljong och vatten. Ställ åt sidan. Mixa persilja och olivolja och sila genom en trådsil. Ställ såväl oljan som persiljeresterna åt sidan.
8. Hacka löken fint och fräs den lite olja i en kastrull tills den mjuknat. Lägg i blomkål och potatis. Tryck ut vitlöksklyftornas innehåll i grytan. Lägg i lite av den avsilade persiljan.
9. Mixa soppan med hälften av buljongen. Vispa i crème fraiche eller grädde och smaka av med salt och peppar. Späd med mer buljong till önskad konsistens.
10. Servera soppan med ringlad persiljeolja, potatisskalschips och gärna andra tillbehör.
Förslag på tillbehör (välj det du gillar)
Dukkah (se relaterat recept)
Rostade nötter, t ex hasselnötter
Fetaost i tärningar, gärna ugnsrostad
Grönkålsskott
Krutonger
Rivet citronskal
Smörstekta äppeltärningar
Smörstekta fikonklyftor
Knaperstekt pancetta
Knaperstekt innanmäte på salsiccia