Veggie tray bake och guacamole på bondbönor

Publicerat:
2019-09-04Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kgrödbetor, klyftade
- 1stliten matpumpa, i bitar
- 1stcitron, skivad
- rosmarin, salt, peppar, olja till stekning
Topping
- 400gfärsk svamp, t ex portabello och kantareller
- 200ggrönkål, i bitar
- 2stpolkabetor, i tunna skivor
- 2-3stsalladslökar, strimlade
- valfritt: mandel, pumpakärnor, solrosfrön eller nötter
Guacamole på bondbönor
- 1kgfärska bondbönor (frysta funkar också, ca 250 g skalade)
- 3msktjock yoghurt (vanlig eller plantbaserad)
- citron/lime, vitlök, rapsolja, salt, peppar/chiliflakes/tabasco
- valfritt: mynta, koriander eller dill
Så lagar du
1. Lägg rödbetorna i bakpappersklädd eller oljad långpanna.
2. Krydda med rosmarin, salt och peppar, lägg på citron, ringla på olja. Gör samma med pumpan, fast i en annan skål (om du inte vill ha rosa pumpa, det är också fint). Det här kan du, men du behöver inte, förbereda kvällen innan så att smakerna hinner dra in.
3. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Grädda betor och pumpa ca 20 minuter eller tills de har lagom tuggmotstånd.
4. Gör guacamole under tiden. Ta ut bönorna ur skidan, koka dem ett par minuter. Testa en böna så att de är mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd.
5. Häll av vattnet, lägg bönorna i kallt vatten, gärna med is i så behåller de sin vackra, klargröna färg ännu mer. Tryck ut bönorna ur skalen, gör ett litet snitt om det behövs.
6. Mixa bönorna med pressad citron, yoghurt, vitlök, salt och peppar efter din egen smak. Dill, koriander eller mynta passar också bra smakmässigt om du gillar det!
5. Stek svampen, krydda med salt och peppar.
6. Ta ut formen, lägg topping och guacamole ovanpå. Surdegsbröd är gott till, antingen som det är, eller grillade skivor.
Tips
Om du vill ha större mängd/utfyllnad i din guacamole så går det bra att blanda i exempelvis frysta gröna ärtor eller en burk kokta vita bönor.
Du kan även ta i en klick tjock yoghurt för en ännu krämigare dip.