Rostade senapsslungade bönor

Publicerat:
2020-09-09Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 125gvalnötter
- 750gbönor (gröna bönor, vaxbönor eller purpurbönor)
- 1stcitron
- salt och peppar
- 1 ½dlolivolja
- 4stsardeller
- 1stvitlöksklyfta
- 2msksenap, gärna en söt svensk senap
- 1mskvitvinsvinäger
- 2mskdill, finhackad
Så lagar du
1. Lägg upp valnötter på en plåt. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in nötterna i ugnen direkt medan den är kall.
2. Ta ut plåten efter cirka 10 minuter när ugnen kommit upp i värme och valnötterna långsamt har rostats. Lägg åt sidan.
3. Skiva citronen tunt och lägg på plåten tillsammans med bönor.
4. Häll över ca 2–3 msk olivolja och blanda om ordentligt med händerna. Sprid ut över plåten, salta och peppra och sätt in plåten i 12– 15 minuter. Bönor och citron ska få lite färg.
5. Hetta under tiden upp 1 dl olivolja i en stekpanna på medelstark värme.
6. Hacka vitlöken fint och lägg den och sardellerna i oljan. Stek under omrörning tills sardellerna löst upp sig i oljan.
7. Ta stekpannan åt sidan, blanda ner senap och vinäger och smaka av dressingen med salt och peppar.
8. När bönorna är färdiga, lägg dem i en skål och häll över senapsdressingen. Blanda om ordentligt och vänd till slut ner hackad dill.