Rostat mjöl i bröd med topping

Publicerat:
2014-01-26Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500gkallt vatten
- 30gjäst
- 100grågsurdeg
- 650gvetemjöl
- 150gkornmjöl
- 100grostat kornmjöl
- 50ghonung
- 50gsmör
- 22gsalt
- 50 g Kesella blandas med 50 g rumstempererat smör. Lägg smeten i en spritspåse.
Så lagar du
1. Rosta 100 g kornmjöl på en plåt med bakpapper i ugnen på 220 grader i ca 10-15 minuter.
2. Ta ur plåten ur ugnen och stäng av ugnen.
3. Lös jästen i det kalla vattnet.
4. Tillsätt vetemjöl, surdeg, rostat kornmjöl, orostat kornmjöl, honung, smör, och knåda ca 10-12 minuter i maskin.
5. Tillsätt salt, och knåda ytterligare 3 minuter.
6. Låt degen vila i en bunke i ca 1 timme.
7. Forma dina bröd i önskad storlek. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp, jäs ytterligare ca 1½ timme.
8. Ta ut bröden ur den avstängda ugnen.
9. Sätt ugnen på 250 grader.
10. Skär försiktigt ett snitt i brödet och spritsa i kesellatoppingen.
11. När ugnen har kommit upp i temperatur sätt in bröden och spruta lite vatten med hjälp av en blomspruta.
12. Sänk ugnen till 210 grader och grädda bröden i 15-30 minuter beroende på brödstorlek och ugn.