Rotsaksbröd

Runt, grovt, gyllenbrunt bröd i förgrunden. I bakgrunden skymtar fler likadana bröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kokta rotsaker från gårdagens middag, eller de skruttiga rotsakerna längst ner i kylskåpet, ger extra mustighet i ett gott bröd. Och att baka ett gott bröd, det ska få ta tid.

Ingredienser

  • 150g
    kokta rotfrukter
  • en skvätt öl (eller vatten)
  • lagerblad
  • 60g
    rågmjöl (ekologiskt)
  • ½tsk
    kummin
  • ½tsk
    fänkål
  • 9g
    salt
  • 5g
    jäst
  • 140g
    vatten
  • 300g
    vetemjöl (ekologiskt)
  • 4
    isbitar

Så lagar du

1. Värm upp de kokta rotsakerna med lite lagerblad och en gnutta vatten eller öl. Lämpliga rofrukter är exempelvis morot, palsternacka, jordärtskocka och potatis.

2. Strö i rågmjölet, rör runt och låt det skållas i det heta rotsaksmoset. Rör ihop med mortlade kryddor och salt.

3. Rör ut jästen i rumstempererat vattnet. Blanda i rotsaksbasen och vetemjölet.

4. Låt jäsa i 30 min.

5. Stoppa ner handen in under degen vid degbyttans övre kant. Ta tag i degens kant och lyft/vik den in mot mitten. Snurra bunken och upprepa proceduren från motsatt håll, så att du till slut vikt 4 gånger från olika håll.

Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter, innan du upprepar proceduren. Totalt gör du detta 3 gånger i degbunken.

6. När det är dags för fjärde vikningen så stjälper du ut degen på mjölat bord. Vik ytterligare en gång, och vänd sedan degen upp och ner och spänn ytan genom att fösa in fingrarna under degen.

7. Låt jäsa ytterligare 30-60 minuter.

8. Värm upp ugnen till 250 grader med en plåt i. Snitta brödens yta.

9. Tag ut den varma plåten och lyft på brödet. Ställ in brödet och släng in 4 isbitar i botten av ugnen. Den förångade isen ger en härlig skorpa på brödet.

10. Baka i ca 60 min. Brödet är klart när det låter ihåligt då man knackar på botten av brödet. Tag ut och låt vila i 30 min innan det skärs upp.

Dela det här receptet med dina vänner!