Ryggbiff med hasselbackspotatis och sås av ädelost

Ryggbiff med hasselbackspotatis och sås av ädelost

Publicerat:

Tillagningstid:

Ädelost sätter karaktär på en lyxig och klassisk kött- och potatisrätt.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    ryggbiff, hel

Hasselbackspotatis

  • 8-12st
    potatisar
  • 50g
    smör
  • 1dl
    ströbröd
  • salt och malen vitpeppar
  • matfett till formen

Sås av ädelost

  • 2dl
    kalvbuljong
  • 2dl
    vispgrädde
  • 40g
    ädelost
  • 2msk
    majsstärkelse
  • salt och malen vitpeppar

Så lagar du

Köttet

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Putsa ryggbiffen och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra.

3. Stek ryggbiffen medium med innertemperaturen på ca 55-58 grader.

4. Låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter.

Potatisen

1. Värm ugnen till 200° grader.

2. Skala potatisen och skär i tre mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. Lägg potatisen i en smord ugnssäker form.

3. Smält smöret och pensla potatisen. Strö över salt och peppar och avsluta med ströbröd.

4. Baka potatisen i ugnen i 45 minuter. Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.

Såsen

1. Koka upp buljong och grädde.

2. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Red av såsen med blandningen.

3. Smula ner osten och låt den smälta i såsen. Krydda med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!