Ryggbiff med hasselbackspotatis och sås av ädelost

Publicerat:
2015-11-17Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kgryggbiff, hel
Hasselbackspotatis
- 8-12stpotatisar
- 50gsmör
- 1dlströbröd
- salt och malen vitpeppar
- matfett till formen
Sås av ädelost
- 2dlkalvbuljong
- 2dlvispgrädde
- 40gädelost
- 2mskmajsstärkelse
- salt och malen vitpeppar
Så lagar du
Köttet
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Putsa ryggbiffen och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra.
3. Stek ryggbiffen medium med innertemperaturen på ca 55-58 grader.
4. Låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter.
Potatisen
1. Värm ugnen till 200° grader.
2. Skala potatisen och skär i tre mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. Lägg potatisen i en smord ugnssäker form.
3. Smält smöret och pensla potatisen. Strö över salt och peppar och avsluta med ströbröd.
4. Baka potatisen i ugnen i 45 minuter. Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.
Såsen
1. Koka upp buljong och grädde.
2. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Red av såsen med blandningen.
3. Smula ner osten och låt den smälta i såsen. Krydda med salt och peppar.