Så här tar du hand om majs

Publicerat:
2012-10-24Så lagar du
Så här får du loss kornen
1. Skär av kornen med en vass kniv på en skärbräda som du lagt i en långpanna.
2. Av 1 kolv blir det ungefär 2 dl majskorn. Burkarna med majs som väger 340 gram innehåller ungefär 4 dl majskorn alltså det motsvarar ungefär 2 majskolvar.
Koka majs
1. Ofta kokas majskolvar för länge. 3–5 minuter räcker om majsen är nyskördad, i annat fall högst 10 minuter. Kokas majsen för länge blir skalet kring kärnan segt och kornen inte så saftiga.
2. Koka upp så mycket vatten att det kommer att täcka majskolvarna. Lägg ner majskolvarna och koka under lock 3-5 minuter för nyskördad majs och 5-10 minuter för fryst eller ej helt färsk majs.
3. Mikrovågsugn är också suveränt till majkolvar. Det tar 2-3 minuter på högsta effekt och har du fler kolvar är det bara multiplicera tiden med antalet kolvar.
4. Grilla majs är också mycket gott. Är kolvarna nyskördade kan de läggas direkt på grillen. I annat fall bör de förvällas någon minut och sedan grillas. Eventuellt kan de penslas med lite olja innan de läggs på grillen.
5. Majskornen behöver bara koka 2 minuter och köper du majs på burk kan den bara värmas.