Saffransbröd à la Maud

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
Grunddeg
- 150gsmör
- 5dllättmjölk
- 2paketsaffran, (à ½ g)
- 50gjäst, för söta degar
- ½burk(ar)kesella, (250 g)
- 1½dlvit sirap, (eller strösocker)
- 1stägg
- ½tsksalt
- 19-20dlvetemjöl, (1140-1200 g)
Lussebullar
- ½sats(er)sats grunddeg
- 1dlrussin
- 1dlvatten
- ägg till pensling
Saffranskrans
- Kardemummafyllning:
- 50gsmör, rumsvarmt
- 150gmandelmassa
- 2tskkardemumma, stött
- Till pensling:
- 1stägg
- 1mskpärlsocker
- 25gmandelspån
Så lagar du
Grunddeg
1. Stöt saffranet med 1 tesked socker och häll på ev sprit.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumma degvätskan över.
4. Blanda ner saffran, kesella, vit sirap, ägg och salt. Tillsätt det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i cirka 40 minuter.
5. Ta upp degen och baka ut till önskade bröd.
Lussebullar
1. Lägg russinen i vatten några timmar eller gärna över natten.
2. Ta upp den jästa degen och arbeta samman den. Forma önskade figurer och låt dem jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda små figurer i 7-8 minuter mitt i ugnen och mellanstora figurer i 10-15 minuter mitt i ugnen och stora figurer i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
Saffranskrans
1. Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel 35x50 centimeter. Bred på smöret och strö över riven mandelmassa.
2. Rulla ihop till en rulle och kläm fast ett bakplåtspapper mellan kant och botten i en form med löstagbar kant (26 centimeter i diameter).
3. Gör en krans av rullen och lägg den i formen eller på plåt med bakplåtspapper.
4. Klipp sneda djupa flikar och vik dem växelvis åt höger och vänster och mitten. Man kan klä en tom pappersrulle med bakplåtspapper och ställa den i mitten så jäser den inte ihop helt.
5. Låt kransen jäsa cirka 40 minuter under duk. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och mandelspån.
7. Grädda på nedersta falsen cirka 30 minuter.