Saffransbullar med vanilj

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
40portioner
- 150gsmör
- 5dllättmjölk
- 2paketsaffran
- ½tsksalt
- ½mskbrännvin, konjak eller rom
- 50gjäst för söta degar
- ½burk(ar)kesella (à 250 g)
- 1 ½dlvit sirap eller strösocker
- 1ägg
- 19dlvetemjöl (1000-1200 g)
Så lagar du
1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingerljumt (37 grader).
2. Stöt saffranet med saltet och blanda gärna med sprit. Låt stå en stund.
3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumma vätskan över. Tillsätt saffranet med spriten, kesella, sirap, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk ca 40 min.
4. Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i mjölken, lägg även ner själva stången. Tillsätt socker, äggulor och majsstärkelse. Sjud under vispning över svag värme till en tjock kräm. Ta av värmen och kyl i vattenbad under lock.
5. Ta upp degen och dela dela den i 4 delar. Dela 2 av delarna i ca 10 bitar vardera. Forma runda bulla och kavla ut till platta rundlar. Lägg på en klick vaniljkräm och ny ihop så att det blir en bulle. Lägg dem med skarven ner på plåt med bakplåtspapper. När fyllningen är slut, gör lussekatter eller stansa ut hjärtan med pepparkaksmått. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min under duk.
6. Sätt ugnen på 250 grader. De fyllda bullarna penslas efter gräddningen med smält smör och doppas i strösocker. De ofyllda penslas med ägg och dekoreras eventuellt med russin som legat i vatten.
7. Grädda mitt i ugnen ca 6 min för små bullar och något längre för större bullar. Är de riktigt stora kan du sänka temperaturen till 225 grader och grädda något längre.