Saffransdoftande fisksoppa

Publicerat:
2015-12-15Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Fisksoppa
- 2stpurjolökar
- 1stfänkål
- 1msksmör
- 1mskolivolja
- 1½litervatten
- 5dltorrt vitt vin
- 8dlvispgrädde
- 4tärning(ar)fiskbuljong
- 1¼dlkoncentrerad hummerfond
- 1tsksalt
- 1gsaffran
- 2krmcurry
- 1½tskpaprikapulver
- ½tskcayennepeppar
- 5sttomater
- 250gharicots verts
- 500glaxfilé, skinn- och benfri
- 500gmarulk, havskatt eller liknande, filé
- 250gkräftstjärtar, frysta
Musslor till soppan
- 1påse(ar)musslor, färska eller frysta
- 2dltorrt vitt vin
- 1dlvispgrädde
- 1dlpersilja, hackad
- 1dlpurjolök, hackad
- 1krmsvartpeppar
Falsk aioli
- 4dlcrème fraiche
- 2mskmajonnäs
- 2klyfta(or)vitlök, pressade
- 2tskdijonsenap
Så lagar du
Soppa, del 1
1. Finhacka purjo och fänkål.
2. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull och fräs hacket tillsammans utan att det tar färg ca två min.
3. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljongtärning, hummerfond, salt, saffran, curry, paprika och cayenne. Låt soppan koka på medelgod värme ca 15 min. Hit går bra att förbereda.
Musslor
1. Tina frysta musslor. Färska musslor skall skrapas. Koka upp vin, grädde, persilja, purjo och peppar. Lägg i alla musslorna och lägg på lock. Koka tills alla musslor öppnat sig, ca 5 min. Musslor som inte är öppna måste kasseras.
2. Frysta musslor är redan öppna, men ska koka. Låt dem stå några minuter och sila sedan ner musselspadet i soppan.
3. Rensa musslorna men behåll några med skal för dekoration. Hit går bra att förbereda.
Soppa, del 2
1. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka tomatköttet. Ansa bönorna och skär dem eventuellt i bitar. Blanda ner tomat och bönor i soppan och låt koka 5 min.
2. Skär fiskfiléerna i två cm stora tärningar och lägg ner dem i soppan strax före servering.
3. Sjud soppan försiktigt ca 1 min och blanda ner musslor och tinade kräftstjärtar. Servera med vitlöks-crème fraichen.
Falsk aioli
Blanda alla ingredienser till den crème fraichebaserade aiolin, och låt dem gärna stå kallt någon timme före servering.