Saffransglass med salmbärssylt och småkaka

Publicerat:
2013-11-18Ingredienser
Saffransglass
- 1kuvert saffran 0,5 gram
- 1mskråsocker
- 2mskhett vatten
- 1mskcitronsaft
- 4stäggulor
- 2mskflytande honung
- 3dlgrädde
- mynta
Gotländska pepparmynta pirrvitter
- 50ghasselnötter
- 100gsmör
- 1/2dlsocker
- 1 1/2dlvetemjöl
- 2mskfinhackade blad av pepparmynta
Så lagar du
Saffransglass:
Lägg äggulor, honung och socker i en skål. Vispa tills det blir fluffigt. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Slå i 2 msk hett vatten i morteln. Tillsätt saffransblandningen och citronsaften i skålen.
Vispa grädde hårt i en annan skål vänd ner den i äggblandningen. Häll sedan blandningen i en glassmaskin. Låt den arbeta cirka 20 min. Portionera glasssmeten i portionsskålar. Ställ in i frysen minst 2 timmar. Ställ fram skålarna 10 minuter innan servering. Dekorera med salmbärssylt, hela salmbär (eller hallon) och myntablad.
Gotländska pepparmynta pirrvitter:
Mal hasselnötter i en kvarn ställ åt sidan. Rör rumsvarmt smör med socker. Tillsätt sedan nötraspet och vetemjöl. Klipp mynta i små bitar. Tillsätt även myntan. Knåda ihop degen snabbt. Ta små bitar av degen och rulla valnötsstora kulor. Placera kulorna på bakplåt med papper. Räffla och platta till kakorna med en gaffel. Grädda i 200 grader cirka 10-12 min.