Saffransglass med salmbärssylt och småkaka

Saffransglass med salmbärssylt och småkaka.

Ingredienser

Saffransglass

  • 1
    kuvert saffran 0,5 gram
  • 1msk
    råsocker
  • 2msk
    hett vatten
  • 1msk
    citronsaft
  • 4st
    äggulor
  • 2msk
    flytande honung
  • 3dl
    grädde
  • mynta

Gotländska pepparmynta pirrvitter

  • 50g
    hasselnötter
  • 100g
    smör
  • 1/2dl
    socker
  • 1 1/2dl
    vetemjöl
  • 2msk
    finhackade blad av pepparmynta

Så lagar du

Saffransglass:
Lägg äggulor, honung och socker i en skål. Vispa tills det blir fluffigt. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Slå i 2 msk hett vatten i morteln. Tillsätt saffransblandningen och citronsaften i skålen.

Vispa grädde hårt i en annan skål vänd ner den i äggblandningen. Häll sedan blandningen i en glassmaskin. Låt den arbeta cirka 20 min. Portionera glasssmeten i portionsskålar. Ställ in i frysen minst 2 timmar. Ställ fram skålarna 10 minuter innan servering. Dekorera med salmbärssylt, hela salmbär (eller hallon) och myntablad.

Gotländska pepparmynta pirrvitter:
Mal hasselnötter i en kvarn ställ åt sidan. Rör rumsvarmt smör med socker. Tillsätt sedan nötraspet och vetemjöl. Klipp mynta i små bitar. Tillsätt även myntan. Knåda ihop degen snabbt. Ta små bitar av degen och rulla valnötsstora kulor. Placera kulorna på bakplåt med papper. Räffla och platta till kakorna med en gaffel. Grädda i 200 grader cirka 10-12 min.

Dela det här receptet med dina vänner!