Saffranskål med rostade kastanjer

Publicerat:
2012-11-27Ingredienser
2portioner
- 200gkinakål
- ½literhönsbuljong
- 2stsalladslökar
- 100gäkta kastanjer
- ½paketsaffran
- 1tsksalt
- 1tsksocker
- 2mskmajsmjöl utblandat i 4 msk kallt vatten
Så lagar du
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör ett kryss i toppen på kastanjerna och ställ dem med toppen uppåt i en ugnsfast form. Kastanjerna står stadigare om man först häller lite grovkornigt salt i formen som kastanjerna kan tryckas ned i.
Ställ in i ugnen och rosta i c:a 15-20 minuter. Om kastanjerna rostas en längre tid kan de bli lite för hårda.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull.
Välj de innersta bladen i salladskålshuvudet. Dela gärna bladen på mitten så att den lite stabbigare basen separeras från den tunnare ljusgröna toppen.
Lägg först ner de kraftigare bladen i det kokande vattnet och förväll i 2 minuter
Lägg därefter i de tunnare toppbladen och koka i ytterligare 1 minut.
Häll av i durkslag och kyl av omedelbart med kallt vatten.
Skala kastanjerna och ställ åt sidan
Koka upp hönsbuljongen.
Riv under tiden salladbladen på längden i centimeterbreda strimlor.
Smaksätt hönsbuljongen med salt, socker och saffran.
Red av med majsmjölsblandningen.
Lägg ner kinakålen och kastanjerna och låt allting bli varmt.
Häll upp i skålar och servera.
Fredrik om receptet:
Varför äter man kinakål som råkost när man kan avnjuta den
så här? Denna stackars grönsak blev omåttligt populär i Sverige på 70-talet
innan vi visste bättre. Här har salladskålen upphöjts till matkonst, av den
skicklige kocken Cai Chunshuan. Kastanjerna är mycket viktiga i sammanhanget,
de skapar ett tuggmotstånd och kompletterar kinakålen som annars skulle kunna
upplevas lite sladdrig.