Saffranskladdkaka med mandel och marsala

Publicerat:
2022-11-23Citron och marsalavin är smakkompisar med saffran och får den dyrbara kryddan att lysa ännu klarare i decembermörkret.
Ingredienser
- 200gsmör
- 150gmandelmassa
- 2tskkardemumma
- 2dlsocker
- 3 1/4dlvetemjöl
- 0,5gsaffran
- 1/2-1stcitron, både zest och saft
- 1/2dlmarsalavin
- 4stsmå ägg eller 3 st stora
Så lagar du
- Smält smöret och blanda det med saffran, citronsaft, zest och marsala.
- Riv mandelmassan och blanda med kardemumma och socker.
- Vispa i ett ägg i taget och häll på smörblandningen. Rör runt och blanda med vetemjölet.
- Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform (22-24 cm Ø) och smörj formen. Häll i smeten.
- Grädda drygt 20 minuter i 175 grader tills den är lagom kladdig i mitten.
- Låt svalna en stund innan servering och pudra över lite florsocker.
- Servera som den är eller med bär och vispgrädde.
Tips
Välj gärna ett torrt marsalavin för det är mera mångsidig att använda som smaksättning i andra sammanhang. Marsalavin är en underskattad smaksättare i köket och kan användas både i matlagning och i bakning.