Saffranskladdkaka med mandel och marsala

En mintfärgad tallrik med massvis av små detaljer, på tallriken en bit saffranskladdkaka med grädde, björnbär och florsocker som garnering. Tre stora droppar björnbärs saft ligger på tallriken.

Publicerat:

Citron och marsalavin är smakkompisar med saffran och får den dyrbara kryddan att lysa ännu klarare i decembermörkret.

Ingredienser

  • 200g
    smör
  • 150g
    mandelmassa
  • 2tsk
    kardemumma
  • 2dl
    socker
  • 3 1/4dl
    vetemjöl
  • 0,5g
    saffran
  • 1/2-1st
    citron, både zest och saft
  • 1/2dl
    marsalavin
  • 4st
    små ägg eller 3 st stora

Så lagar du

  1. Smält smöret och blanda det med saffran, citronsaft, zest och marsala.
  2. Riv mandelmassan och blanda med kardemumma och socker.
  3. Vispa i ett ägg i taget och häll på smörblandningen. Rör runt och blanda med vetemjölet.
  4. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform (22-24 cm Ø) och smörj formen. Häll i smeten.
  5. Grädda drygt 20 minuter i 175 grader tills den är lagom kladdig i mitten.
  6. Låt svalna en stund innan servering och pudra över lite florsocker.
  7. Servera som den är eller med bär och vispgrädde.

Tips

Välj gärna ett torrt marsalavin för det är mera mångsidig att använda som smaksättning i andra sammanhang. Marsalavin är en underskattad smaksättare i köket och kan användas både i matlagning och i bakning.

Dela det här receptet med dina vänner!