Saffranslax med räkor

Publicerat:
2019-04-03Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 1 ¼kglaxfilé, gärna utan skinn
- 2tsksalt
- ½kuvert saffran, ca ½ krm
- 1mskkokande vatten
- 2dlcrème fraiche
- 4dlriven lagrad ost, 100 g
- 500gräkor med skal
- 1röd snackpaprika
- 1dlfinhackad dill
- finrivet skal av 1 ekologisk citron
Potatis med grönt
- 900gsmå delikatesspotatisar
- 500gspäda morötter
- 1knippa(or)rädisor
- 1bunt grön sparris
- olivolja
Tillbehör
- citronklyftor
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda finstött saffran med 1 msk kokande vatten och låt stå och dra minst 10 minuter. Salta laxfilén.
3. Skala räkorna, tärna paprikan fint, hacka dillen och finriv citronskalet. Blanda alltsammans.
4. Blanda crème fraiche med saffransvattnet och osten. Lägg laxfilén i en ugnsform. Bred saffrankrämen över laxfilén. Stek i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, tiden beror tjockleken på laxfilén.
5. Sätt på saltat kokvatten i en stor kastrull. Borsta potatis och morötter väl eller skala och dela dem i bitar om det behövs. Ansa sparris och rädisor. Skär sparrisen i bitar och dela ev rädisorna.
6. Lägg ner potatisen i det saltade kokvattnet och låt den koka 10–15 minuter. Lägg därefter ner morötterna och låt dem koka ca 5 minuter. Lägg ner sparris och rädisor sist och låt dem koka med de sista minuterna. Häll av vattnet och blanda med 1 msk olivolja.
7. Lägg räk- och paprikablandningen i mitten på den färdigstekta laxen och servera med potatisen med grönsakerna samt citronklyftor.