Saffranspappardelle med salsiccia och sparris

Publicerat:
2021-11-04Tillagningstid:
Comfort food när den är som bäst, enligt oss. Att göra hemgjord pasta är ett mysigt moment i höstens matlagning och med saffran blir det en lyxigare touch.
Ingredienser
4portioner
Pastadeg
- 5dlvetemjöl, tipo 00
- 3hela ägg
- 1äggula
- 1mskolivolja
Pastasås
- 2paketsaffran à ½ g
- 2schalottenlökar, finhackade
- 2vitlöksklyftor, finhackade
- ½-1chili, beroende på önskad hetta
- 150ggrön sparris
- smör, att steka i
- olja, att steka i
- 300gfärsk salsiccia (endast innanmätet)
- 1 ½dlvitt vin
- 2dlvispgrädde
- 100gfinriven parmesanost
- salt, efter smak
- svartpeppar, efter smak
- olivolja av hög kvalitet, att toppa med innan servering
- 1näve färsk bladpersilja, finhackad
Så lagar du
- Gör en ”vulkan” av mjölet på en ren bakbänk. Tillsätt ägg, äggula och olivolja.
- Börja försiktigt vispa ihop äggen med en gaffel, för sedan lite mjöl i taget från kanterna av vulkanen in mot mitten.
- När degen börjar gå ihop, fortsätt knåda den med händerna. Använd handloven och dra degen framåt på bakbordet. Knåda degen ca 15 minuter. Känns degen för torr, droppa på lite vatten, känns degen för blöt, pudra på lite mer mjöl. Man får vara försiktig så att man inte tillsätter för mycket åt gången. När degen studsar tillbaka när man trycker på den är den klar. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.
- Arbeta pastadegen i pastamaskinen eller med kavel till önskad tjocklek. Vi föredrar lite tjockare deg till pappardelle för mer textur. Rulla ihop degen försiktigt – som när du bakar bullar – och skär ut pappardellerullar ca 2 fingrar breda eller i önskad tjocklek. Nysta sedan upp rullarna och lägg i en liten hög på ett ordentligt mjölat bakbord.
- Lös upp saffran i lite varmt vatten
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Hacka chili. Skölj och bryt av den nedersta centimetern av sparrisen och slanta upp resten. Fräs lök, vitlök, chili och sparris i smör och olja i en stekpanna ett par minuter utan att det får färg. Lägg upp på ett fat och ställ åt sidan.
- Snitta salsiccian och ta ur innehållet, kasta skinnet. Finfördela och bryn i en stekpanna tills det fått lite färg.
- Tillsätt lök, vitlök, chili, sparris, saffransvatten och vin. Låt koka ner till ungefär hälften. Häll sedan i grädde och låt koka ihop ca 7 minuter.
- Koka pastan al dente i riktigt saltat vatten, ca 3 minuter och spara 3 dl pastavatten.
- Blanda pastan med såsen, tillsätt finriven parmesanost och späd med lite pastavatten om såsen känns tjock.
- Smaka av med salt och peppar.
- Toppa med en olivolja av finare kvalitet och finhackad bladpersilja.