Saffransris med mormors kebab

Publicerat:
2021-11-03Tillagningstid:
Mormors goda kebabspett med saffransris är en rätt vi brukade äta hos just mormor. Sötman från russinen och nötsmaken från pinjenötterna, tillsammans med saffranet är en god kombination och man kan inte låta bli att ta om. Kebaben liknar turkisk köfte, med persilja blandat i spetten. Persilja är en viktig ingrediens i flera av våra irakiska rätter.
Ingredienser
6portioner
- 500gris
- 1dlrapsolja
- 6dlvarmt vatten
- 1-2gula lökar
- 1msksalt
- 1dlrussin
- 1dlpinjenötter
- olja till stekning
- 30gsaffran
- 1mskvatten
- 500gnötfärs
- 1-2tsksalt
- 1-2tsksvartpeppar
- 1dlfinhackad persilja
- 1tskchilipeppar
- 1ägg
- olja till stekning
Så lagar du
- Stek ris i en stekpanna med rapsolja i 1 minut. Häll vatten och salt över riset. Låt koka på låg värme ca 20 minuter.
- Skala och hacka löken/lökarna.
- Blanda nötfärs med salt, svartpeppar, persilja, chilipeppar, hackad lök och ägg. Ägget gör nötfärsen saftig.
- Forma nötfärsen till ca 6 avlånga kebaber, stick in grillspett och stek några minuter på båda sidorna i en stekpanna med olja tills den är genomstekt. Det går också bra att grilla kebaberna.
- Stek russin och pinjenötter i annan panna.
- Blanda saffran med ca 1 msk vatten. Ringla saffransblandningen över riset.
- Strö russin och pinjenötter över riset. Servera kebaben på en tallrik bredvid riset.