Saffransrisotto med ärtor och vitt vin

Publicerat:
2020-06-10Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 400garborioris
- 200gfrysta ärter, tinade
- 1stor lök, finhackad
- 6mskolivolja
- 1½dlvitt vin eller rosévin
- 80gsmör
- ½tsksaffransstänglar
- 80ggrana padano-ost, finriven
- 1,3litervegetarisk buljong, av buljongtärningar
- efter smaksalt och peppar
Så lagar du
1. Förbered buljongen. Blanda saffran med 4 msk het buljong.
2. Värm olivolja i en stor, tjockbottnad stekpanna över medelhög värme.
3. Stek ris och lök i ca 4 minuter. Löken ska vara mjuk, men inte tagit färg. Rör om med träslev under tiden.
4. Häll vin över riset och låt koka i någon minut tills alkoholen avdunstat.
5. Rör ner saffransblandningen.
6. Häll i några slevar buljoing och låt sjuda tills buljongen kokat in i riset. Tillsätt då ytterligare några slevar. Rör hela tiden med en träslev.
7. Fortsätt tills all buljong är slut eller tills riset är nästan färdigt, det bör ta ca 15-17 minuter.
8. Ca 2 minuter innan riset är klart, ta bort stekpannan från värmen och rör ner ost, smör och ärtor.
9. Rör snabbt och bestämt i en halvminut så att stärkelsen i riset löses ut och gör såsen extra krämig.
10. Smaka av med salt och peppar och servera omedelbart.