Saffransrutor med mandel och apelsin

Publicerat:
2021-11-24Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Saftiga goda rutor med mycket smak av saffran, de är otroligt enkla att göra.
Ingredienser
24portioner
- 150gsmör, mjukt
- 2dlströsocker
- 2ägg
- finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
- 0,5gsaffran (ett kuvert)
- 0,5dlfilmjölk eller yoghurt
- 0,5dlhackad sötmandel
- 3dlvetemjöl (180g)
- 1tskbakpulver
Garnering
- 0,5dlhackad sötmandel
- ev. florsocker
Så lagar du
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör smör och socker pösigt med elvisp.
- Vispa ner äggen, ett i taget, samt det rivna apelsinskalet.
- Finstöt saffranet med 1 tsk socker och blanda det med filmjölken.
- Rör ner blandningen samt ½ dl hackad mandel och mjölet blandat med bakpulvret i smeten.
- Klä en liten långpanna, 15x25 cm, med bakplåtspapper. Du kan också vika till en låda av bakplåtspapper och ställa i en långpanna.
- Bred ut smeten i formen och strö över mandeln.
- Grädda ca 30-35 minuter. Prova med sticka att den är torr.
- Ta ut och låt svalna. Pudra eventuellt på lite florsocker.