Saftig filmjölkslimpa- glutenfri

Publicerat:
2020-03-30Tillagningstid:
Nyckeln till saftigt, glutenfritt bröd är att baka med en så lös deg som möjligt. Det gäller iofs även vanligt bröd. För mycket mjöl ger torrt bröd. Det kan göra degen knepig att hantera, men det löser vi här genom att använda en brödform. Brödet är godast nybakat direkt från ugnen, med smör som smälter ner för fingrarna men håller sig utmärkt saftigt och gott flera dagar och går bra att frysa.
Ingredienser
6 - 8portioner
- 75gmajsmjöl
- 400gglutenfri havremjöl, 1 påse
- 1dlglutenfria havregryn, rena
- 2tskbikarbonat
- 1tsksalt
- 1½mskchiafrö
- 1mskpsylliumhusk
- 7dlfilmjölk eller naturell yoghurt, 3%
- 1dlsirap, mörk
- 1äpple, rivet
- olja, till formen
- solroskärnor, till topping
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Rör ner yoghurt, sirap och äpple.
4. Häll smeten i en oljad, avlång brödform. Strö på solroskärnor och ställ in formen på första falsen nerifrån, dra ner värmen till 175 grader.
5. Grädda 1 timme eller tills brödet är genomgräddat, men inte torrt. Testa med en sticka, eftersom gräddningstiden kan variera i olika ugnar.