Saftig morotskaka med saffransfrosting

Publicerat:
2015-11-27Tillagningstid:
Saftig och kryddig kaka toppad med extra krämig frosting. Receptet är också ett bra sätt att använda upp resterna från råsaftpressning.
Ingredienser
30portioner
Morotskaka
- 3stägg
- 1¾dlströsocker
- 1¾dlbrun farin
- 5dlvetemjöl
- 1½tskbikarbonat
- 1½tskbakpulver
- 2tskpepparkakskryddor
- 2tskvaniljpulver
- 2dlmatolja
- 1burk(ar)krossad ananas, avhälld (liten bruk)
- 5dlmorötter, finrivna eller fruktkött från råsaftpressning
- 2dlvalnötter, grovt hackade (valfritt)
- ¼gsaffran (ett halvt paket)
- ½dlgrädde
- 500gnaturell färskost
- 125gsmör, mjukt
- 4dlflorsocker (kan minskas efter egen smak)
- 1tskvanlijpulver
- 1stapelsin, det rivna skalet
Garnering
- rostade valnötter eller mandelspån
Så lagar du
1. Klä en långpanna, cirka 30x40 cm med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa upp ägg och socker fluffigt. Blanda samtliga torra ingredienser, sikta ner i äggsmeten. Tillsätt olja, ananas, morötter och nötter.
3. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Kontrollera kakan med en sticka mot slutet av gräddningen eftersom gräddningstiden ofta varierar mellan olika ugnar. Låt svalna.
4. Gör frosting: Mortla saffran med en tesked strösocker, koka upp i grädden och låt svalna. Vispa samtliga ingredienser fluffigt med elvisp.
5. Bred över kakan. Garnera med nötter om du önskar. Ställ kallt och skär i bitar.
Tips
Kakan går bra att frysa både med och utan frosting.