Saftiga älgbiffar med gräddsås

Publicerat:
2017-09-27Tillagningstid:
Ingredienser
5portioner
Biffar
- 500gälgfärs
- 1dlhavregryn
- 1dlmjölk eller vatten
- 1ägg
- 1gul lök, riven
- 1ekologisk citron, det gula av skalet rivet
- 1mskfärska örter, t ex rosmarin, timjan, persilja
- 1mskfransk senap
- 2mskpotatismjöl
- 1-2tsksalt
- 1tskvit- eller svartpeppar
- smör till stekning
Gräddsås
- 2gula lökar, skivade
- 3dlgrädde, valfri fetthalt men kokbar
- smaksättning: vinbärsgelé, fransk senap, messmör (välj någon av dessa), salt, peppar
- majsena (valfritt)
Till servering
- potatismos eller pressad potatis
- vinbärsgelé eller rårörda lingon
- valfria grönsaker
Så lagar du
1. Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter.
2. Blanda färs, peppar och salt tills färsen börjar bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl. Låt gärna stå en stund i kylen.
3. Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma bollar, platta ut till pannbiffar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper.
4, Provstek en liten biff, smaka av och korrigera kryddning och konsistens efter din smak. Tillsätt lite mer potatismjöl om biffarna inte håller ihop.
5. Stek den skivade löken gyllene, lägg åt sidan på ett fat.
6. Stek biffarna gyllene i smör i omgångar i samma stekpanna, lägg på fatet vid sidan.
7. Efter sista stekningen slår du 1 dl vatten i pannan, låt bottensatsen lösas upp och häll i grädde.
8. Koka upp och smaka av med gelé, senap, messmör, salt och peppar. Red av med majsena om du önskar tjockare sås. Lägg tillbaka biffarna och löken i såsen.
9. Servera med vinbärsgelé och potatismos.
Tips
För speciella tillfällen kan du blanda ner en bit ädelost i såsen – jättegott!