Saftigt potatisbröd i gryta

Bröd i gryta

Publicerat:

Tillagningstid:

Med lite överbliven, kokt potatis kan man baka ett underbart bröd i gjutjärnsgryta i ugnen. Grytan gör brödskorpan knaprig och brödet saftigt. Till det här receptet passar en gryta på 3 liter.

Ingredienser

  • 200g
    kokt potatis
  • 1tsk
    fänkålsfrön
  • 1 ½tsk
    salt
  • 4dl
    vatten
  • ½dl
    mörk sirap
  • 12 ½g
    jäst (1/4 paket)
  • 50g
    fint rågmjöl (1 dl)
  • 500g
    vetemjöl special (ca 8½ dl) + lite till utbakningen

Så lagar du

1. Riv den kokta potatisen i en bunke. Stöt fänkålsfrön och salt i en mortel och ös ner det i bunken.

2. Tillsätt vatten – det behöver inte värmas – samt sirap och jäst. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt råg- och vetemjöl och arbeta till en deg. Låt jäsa i 3 timmar.

3. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm till högsta temperatur, gärna varmluft. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och vik den försiktigt över sig själv en eller två gånger med en degskrapa. Degen skall absolut inte knådas eller pressas ihop!

4. Lägg lite mjöl i botten på den heta grytan och lägg sedan i degen. Sätt på locket och ställ in i ugnen i 5 minuter.

5. Sänk värmen till 200° och grädda i 40 minuter. Ta sedan av locket och grädda ytterligare 20 minuter.

6. Låt brödet svalna på galler och förvara det sedan i en handduk i en plastpåse, så håller det sig som bäst.

Tips: I receptet står det mörk sirap, men det går lika bra med ljus. Den mörka sirapen är mest för färgens skull. Just det här brödet är godast då det kallnat helt, och håller sig i flera dagar utan att bli det minsta torrt.

Dela det här receptet med dina vänner!