Saftkräm surprise

Publicerat:
2016-07-28Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Saftkrämssylt
- 100gfärska hallon
- 100ghackad rabarber
- ½vaniljstång
- ¾dlvatten
- 50gsocker
- ½citron
- 3gelatinblad
Vaniljkräm
- ½vaniljstång
- 60gsocker
- 25gmajsstärkelse
- 3dlmjölk, 3 %
- 1äggula
- 1gelatinblad
- 2dlvispgrädde
- 1platta vit choklad, rumstempererad
- lite mald kanel att strö över
Så lagar du
1. Börja med sylten. Skär vaniljstången och skrapa ut fröna. Krossa kornen på bordet med lite socker så att kornen separeras.
2. Koka vaniljsocker, den tomma vaniljstången, vatten, socker, all frukt och saften från citronen tills de är mjuka, i ca 15 minuter under lock. Lägg samtidigt gelatinet i blöt i kallt vatten.
3. Ta bort kastrullen från värmen. Låt röran svalna något i fem minuter. Vrid ur gelatinet och lägg i. Rör om ordentligt, skumma av och fiska upp vaniljstången. Låt svalna. Häll upp röran i sex glas.
4. Låt burkarna stå i kylskåp minst två timmar. För kortare tillagningstid ställ i frysen i 45 minuter.
5. Gör vaniljkrämen. Lägg gelatinet i kallt vatten. Skär vaniljstång och skrapa ut fröna. Krossa kornen på bordet med lite socker så att kornen separeras. Koka ihop 2 dl mjölk och den tomma vaniljstången i en kastrull.
6. Blanda vaniljsocker, socker och majsmjöl i en skål. Vispa ihop med den återstående decilitern mjölk. Tillsätt äggula och vispa igen. När mjölken kokar, häll "vaniljblandningen" i den kokande mjölken. Vispa ihop några sekunder tills det tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Vrid ur gelatinbladen och lägg i den varma grädden. Rör om ordentligt.
7. Häll upp krämen i en skål och täck med plastfolie (lägg direkt på krämen så att ingen kondens bildas). Ställ i kylskåp under minst en timme.
8. Häll den kalla krämen i en ny skål. Vispa vispgrädden lätt i en annan skål och blanda sedan ner i den kalla krämen. Häll över i en sprits och fördela jämnt i glasen med saftkrämen.
9. Skär långa flagor av vit choklad med en kökskniv och placera flingor elegant på toppen. Sikta lite kanel över. Servera desserten kallt.