Sagosoppa på tranbär med vispad grädde samt fruktkaka

Sagosoppa på tranbär med vispad grädde samt fruktkaka

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • dl
    koncentrat av tranbär
  • 4dl
    vatten
  • 2msk
    sagogryn
  • 1st
    vaniljstång
  • 1dl
    vispad grädde

Fruktkaka

  • 1dl
    tärnad torkad aprikos
  • 1dl
    tärnad torkade fikon
  • 2dl
    gula russin
  • 1dl
    mörk rom
  • 2dl
    hasselnötter
  • 4st
    ägg
  • 250g
    rumsvarmt smör
  • dl
    vetemjöl
  • tsk
    bakpulver
  • dl
    socker
  • ½tsk
    salt
  • Smör och ströbröd till formen

Så lagar du

Sagosoppa

1. Dela och skrapa ur märgen från vaniljen.

2. Koka alla ingredienser i en kastrull i ca 7 minuter.

3. Serveras varm eller kall med en klick vispad grädde.

Fruktkaka

1. Sätt ugnen på 150 grader celsius.

2. Blötlägg frukt och russin i rom låt dra över natten eller ett par timmar.

3. Grovhacka nötterna och blanda med frukt.

4. Blanda även mjöl och bakpulver.

5. Rör smör, socker och salt mjukt i en bunke.

6. Tillsätt ett ägg i sänder och rör om mellan varje ägg. Vispa ner mjöl, bakpulver och fruktblandning.

7. Lägg smeten i en smord och bröad kransform.

8. Grädda fruktkakan i ca 1 timme. Lägg på aluminiumfolie i slutet av gräddningen.

9. Stjälp upp kakan på ett galler.

10. Man kan med fördel låta fruktkakan få mogna några dagar innan den serveras.

Dela det här receptet med dina vänner!