Ingredienser
4portioner
- 2½dlkoncentrat av tranbär
- 4dlvatten
- 2msksagogryn
- 1stvaniljstång
- 1dlvispad grädde
Fruktkaka
- 1dltärnad torkad aprikos
- 1dltärnad torkade fikon
- 2dlgula russin
- 1dlmörk rom
- 2dlhasselnötter
- 4stägg
- 250grumsvarmt smör
- 4½dlvetemjöl
- 1½tskbakpulver
- 2½dlsocker
- ½tsksalt
- Smör och ströbröd till formen
Så lagar du
Sagosoppa
1. Dela och skrapa ur märgen från vaniljen.
2. Koka alla ingredienser i en kastrull i ca 7 minuter.
3. Serveras varm eller kall med en klick vispad grädde.
Fruktkaka
1. Sätt ugnen på 150 grader celsius.
2. Blötlägg frukt och russin i rom låt dra över natten eller ett par timmar.
3. Grovhacka nötterna och blanda med frukt.
4. Blanda även mjöl och bakpulver.
5. Rör smör, socker och salt mjukt i en bunke.
6. Tillsätt ett ägg i sänder och rör om mellan varje ägg. Vispa ner mjöl, bakpulver och fruktblandning.
7. Lägg smeten i en smord och bröad kransform.
8. Grädda fruktkakan i ca 1 timme. Lägg på aluminiumfolie i slutet av gräddningen.
9. Stjälp upp kakan på ett galler.
10. Man kan med fördel låta fruktkakan få mogna några dagar innan den serveras.